Съпругът на бившата банкерка Свободка Гарванова вдига в Стоб винарна и ресторант-градина със 100 места

Съпругът на бившата директорка на ОББ в Благоевград Свободка Гарванова – Михаил Гарванов, заедно с инж. Симеон Манов вдигат винарска изба в землището на кочериновското с. Стоб. Фирмата им „ГАМА-СМ“ ООД си е харесала за целта ливада от 10,319 дка в местността Кумитска нива, където започва изграждането на производствена зона с ферментационен корпус и битови помещения, лаборатория, складове, площадка за прием на грозде, помещения за отглеждане на виното, помещение за бутилиране и склад, ремонтна работилница, гараж и трафопост. Цехът за ферментация на гроздето ще бъде с капацитет от 60 до 100 тона обработена суровина годишно.

Непосредствено до винарната ще бъде обособен  ресторант-градина със 100 места, вход с рецепция, паркинг за 20 леки коли, обслужващи сгради и паркинг за производствен транспорт.

Въпреки че местността е без инфраструктура, близо до винарната минава водопроводът за с. Пороминово, има възможност и за включване към електропреносната мрежа.

РИОСВ в Кюстендил още не се е произнесла дали бъдещата винарна няма да увреди защитена зона BG0001023 „Рупите – Струмешница“, в която се намира местността. За целта от инвеститорите е изискана информация за наличната растителност в Кумитска нива, ще има ли ограда около винарната и каква ще е тя, каква строителна техника ще се ползва, с какво ще бъдат залесени планираните 20%  за озеленяване и др.

Към момента още не е издадено и разрешение за строеж. Заради нестартиране на процедурата през последните 5 г. решението на РИОСВ да не се прави оценка на въздействието на околната среда преди няколко седмици загуби правното си действие и сега бизнес съдружниците трябва отново да чакат произнасяне на екоинспекцията.

Инж. Михаил Гарванов има дълъг стаж във винарския бранш. По време на управлението на Жан Виденов банкерският съпруг беше директор на „Винпром Дамяница”. През 1997 г., когато на власт вече беше Иван Костов, Гарванов бе вкаран от тогавашния зам. министър на промишлеността Марин Маринов в процедурата по ликвидацията на „Винпром Горна Джумая” в Благоевград. Впоследствие той откри частен винзавод в рилското с. Смочево, в което беше съдружник заедно с холдинг „Доверие”. В Смочево тогава бяха инвестирани 4,5 млн. лв., отпуснати по програма САПАРД, но през 2010 г. Гарванов изненадващо бе освободен от поста управител и тогава започна общ бизнес с инж. Симеон Манов.

В момента двамата имат винарна в гр. Рила. А сега са решили да разширят бизнеса си в региона с нова винарна с ресторант в с. Стоб.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *