Тютюнопроизводители: За да ни изплатят премиите, банката в Гърмен ни иска по 30 лева

Служители на Банка ДСК – Гърмен предлагат на тютюнопроизводители от района да ги записват в списък и да ги информират по телефона кога могат да си получат парите, като срещу услугата искат 30 лева, сигнализираха в „Струма“ потърпевши.

„От банката ни казаха, че нямат наличност. Затова са започнали да правят списъци. Предложиха ни да ни запишат и да се обадят, като докарат пари. Но тази услуга ще ни струва 30 лева“, сподели Лидия Пападопулос, която била заедно с майка си на 10 май във финансовата институция, за да получат парите си за тютюна.

Тя допълни, че без проблем сумите получили само 5 или 6 души. На останалите се отправило предложение да се запишат в списъка и да получат обаждане като има наличност, за да дойдат и да си ги получат тогава. Младата жена твърди, че на 10 май в банката е имало голяма навалица от хора, а служителите вече правили списъците.

„Няма такова нещо. Може да се обърнете към нашия регионален мениджър“, лаконични бяха от филиала на финансовата институция в Гърмен.

„Направо съм шокиран да го чуя“, каза по телефона за вестник „Струма“ Иво Андров, главен мениджър на Регионален център – Благоевград на Банка ДСК. По думите му, в момента наистина се изплащат пари на тютюнопроизводители в района. „Банката няма такава практика. Веднага ще проверя сигнала”, каза Андров.

В късния следобед г-н Андров съобщи: „На 5 май са започнали да изплащат субсидиите от тютюна. Заради недостатъчна наличност са започнали да работят със заявки за следващия ден. Тъй като тегленето на тези средства в брой не е освободено от такси, тютюнопроизводителите трябва да платят такива съгласно тарифите на банката. Може би това са имали предвид хората”, категоричен бе Иво Андров.

Той каза още, че служителите в Гърмен са млади хора и силно се съмнява, че може да са извършили нарушения. Категоричен е, че по всяко едно време заедно с мениджъра за Гоце Делчев Димитър Перухов може да се срещне с тютюнопроизводитерите, които имат претенции, и заедно с тях да иде в Гърмен, за да се изясни случаят. Допуска, че това може да е опит да се опетни името на банката, защото е имало и такива случаи.

Преди години около филиала в Гърмен се разрази голям скандал. Филка Максимова твърдеше, че бившата касиерка Ангелина Мавродиева е завлякла със 175 000 лева нейния съпруг – бизнесмена Звездомир Максимов от сатовчанското село Боголин. По думите й Мавродиева се възползвала от добродушието на Максимов и го помолила да даде тази сума, „за да излезе ревизията“. Обещала му парите да бъдат възстановени до един час. Това обаче не се случило.

Семейство Максимови тогава твърдяха, че банковата чиновничка на юнашко доверие е раздавала заеми на близки, приятели и бизнесмени срещу високи лихви и комисиони. Финансовите операции били извършени в периода 2007-2008 година.
След разкритията за дейността й банковата касиерка е уволнена. Чрез запис на заповед тя обещала да върне 116 000 лева на Максимов до 2018 година. До този момент обаче семейството не е получило и лев от обещаната сума.

Срещу Мавродиева е образувано досъдебно производство в края на октомври 2012 година. В него се казва, че на неустановена дата през 2008 година е присвоила голяма сума пари, собственост на банката, в качеството си на длъжностно лице „специалист банкови операции“. По-късно обаче то е прекратено заради липса на доказателства.

Бизнесменът и съпругата му сигнализирали за случая Окръжна прокуратура – Благоевград, Апелативна прокуратура – София и Районна прокуратура – Гоце Делчев. Образувани са още няколко досъдебни производства, но те също са прекратени.

След банковата афера семейство Максимови живее в истински ад. Домът им е ипотекиран, фирмата е доведена до фалит, а фирменото имущество и превозните им средства са разпродадени. Фамилията все още се опитва да търси възмездие за хората, които са ги довели до това състояние.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *