Тялото ни говори какви здравословни проблеми имаме

Тялото ни често ни предупреждава, че имаме някакъв здравословен проблем, но ние също така често пренебрегваме това. Трябва да обръщаме внимание на сигналите, като същевременно да можем и да ги тълкуваме правилно.

Проблемите със слуха подсказват за диабет
Хората, които боледуват от диабет, имат два пъти по-голям риск от загуба на слуха, в сравнение с останалите, които нямат захарна болест, твърдят учени от японския университет Нигата. По-голяма опасност от проблеми със слуха има при диабетиците под 60-годишна възраст, а специалистите смятат, че високите нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове в ушите.

Пародонтозата се свързва с еректилната дисфункция
Лошият дъх и пародонтозата се свързват с еректилата дисфункция. Турски учени са установили, че мъжете, имащи пародонтоза, имат също така и три пъти по-голям риск от невъзможност за постигане на ерекция. Затова зъбите трябва да се обгрижват, да се мият често и минимум два пъти годишно да се посещава стоматолог.

Изглеждате по-стари, внимавайте със сърцето
Хората, изглеждащи по-възрастни отколкото са в действителност, са по-застрашени от сърдечни проблеми, предупреждават датски изследователи от университетската болница в Копенхаген. Тези, при които по-рано се появяват бели косми, почват да губят коса или имат проблем с нивото на холестерола, имат с 40% по-голям риск от сърдечни заболявания. Освен това, рискът от сърдечен удар след 35-та година е с 57% по-висок.

Проблемите с косата предупреждават за щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза контролира работата на хормоните, а когато нейното правилно функциониране се наруши, това влияе върху растежа на косата. Намалената или увеличената функция на щитовидната жлеза може да доведе до отслабване на косата и бързото й падане. При хората без проблем косата почва да пада след три месеца, докато при тези с нарушена функция на жлезата, косата пада след няколко седмици.

Увредените нокти могат да подсказват за лупус
Зачервяването и кървено под ноктите може да е признак за автоимунното заболяване лупус (или още вълчанка). Възможни също така са подуване и червени линии в нокътното легло, както и обрив по ръцете. Лупусът може да увреди различни части на тялото – кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите и нервната система, кръвта. При това заболяване организмът създава антитела, които атакуват и унищожават здрави тъкани.

Проблеми с обонянието се свързват с Алцхаймер
Загубата на обоняние може да е ранен признак за болест на Алцхаймер, открива изследване на американския национален институт за неврологични заболявания и инфаркти. Учени са стимулирали при мишки увеличаване на производството на амилоиден прекурсорен протеин, отговорен за развитието на Алцхаймер. В сравнение със здрави мишки, животните имали по-висока скорост на разпадане на нервните клетки в муцунката. След 70-та си година хората изцяло загубват обонянието си, което може да се избегне, ако се посети лекар в ранна възраст.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *