Хр. Ристосков след 6 г. в Австрия: Докато в България принадената стойност е доносът, няма как да вървим напред, трябва да си кажем честно една истина в очите – че всеки трябва да си плаща сметките

Христо Ристосков е 5-о поколение санданчанин. Възпитаник е на футболната школа „Пирин“ /Благоевград/, футболист на „Вихрен“ /Сандански/ до 1994 г. Оттогава до 2014 г. е футболен съдия. 159 мача е свирил в „А“ група и 70 за купата. От 6 години работи и живее в Австрия, като отпуските прекарва в родния си Сандански. Семеен е, има двама синове. Желанието му е да се върне отново в България с амбицията да започне бизнес в сферата на футбола. От десетина дни отново е в Сандански. С Хр. Ристосков разговаряме за живота, политиката, футбола…

– Г-н Ристосков, гласувахте ли на изборите за народни избраници и ако не е тайна, за кого гласувахте? Известно е, че сте дясно мислещ човек.
– Да, гласувах и направих своя избор за моя приятел, участвал в надпреварата, Георги Цветанов. Дадох вота си срещу автентичното дясно. Видя се, че тези управляващи и лидерите на политическите партии вдясно са абсолютно кретени.
– Наричате ги със силна дума „кретени“. Защо толкова тежка и обидна дума?
– Какво друго мога да кажа аз, то гласоподавателите с дясно мислене им дадоха урок по родолюбие. Това, което те направиха, е един своеобразен вот срещу тях. Не може да имаш 8 процента и да ги разделиш на три дяла. Вотът, който българите направиха, е за проевропейска България. Те доказаха, че свободата им е по-ценна от всичко друго. Ако не са кретени… даже е малко да ги наречеш така. Не разбирам що за идеология е да се затваря границата ни с Турция? Тези, които бяха на границата, дали утре, ако стане война с Турция, ще излязат, или ще се скрият като мишоци?
– Очаквате ли да се сформира правителство между ГЕРБ и Обединени патриоти?
– Ако се направи коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти, питам аз защо не я направиха преди три месеца, в рамките на предишния парламент, когато имаше тази възможност? За голямо съжаление животът на новото правителство не зависи от волята на хората. Самите избори доказаха, че всичко зависи от договорките на политическите партии. Изборите доказаха, че промените са „Пременил се Илия, пак в тия“. Е, отпаднаха партиите вдясно и Марешки е вътре. Типично дясно мислещите хора нямаха избор за кого да гласуват и те не излязоха да гласуват. Десният избирател иска да припознае едно истинско дясно. А сега, след като се похарчиха над 30 милиона лева за изборите… Какво ще каже глашатаят на Путин в Европа за управлението на България? На госпожа ездачката й се предвиждат 800 000 души гастарбайтери да се върнат в родината. В България не се произвежда нищо, как да се върнат гастарбайтерите? И ако в момента се извадят хотелите от онлайн банкирането, кой ще дойде в Сандански? Никой няма да посети страната ни. За информация, „Букинг“ е дъщерна компания на „Прайс най“, на която седалището е в Ню Йорк, не в България, не в Сушица или Кръстилци.
– Все пак не виждате ли светлина в тунела след изборите? Стига с тези мрачни прогнози.
– Докато в България принадената стойност е доносът, ние няма да вървим напред. Докато не си кажем истината право в очите, че всеки трябва да си плаща сметката почтено. Какво се произвежда в България, шишарки, нищо друго. Майка ми, която е с 40-годишен трудов стаж, получава 180 лева пенсия. Едно „мръсно, долно ченге“ получава 900 лева пенсия. И той ми заявява, че е плащал повече осигуровки, защото е писал доноси. Е, как ще вървим напред? Къде е прокуратурата, къде е съдът, след като откраднаха 30 милиарда лева за 10 години демокрация?! Да има някой вкаран в затвора, аз не съм видял.
– Казахте, че прокуратура и съд не работят, Вие за румънския модел ли сте да заработи в България, за да се променят нещата?
– Според мен гражданското общество трябва да е основата на протестите и промяната. Разказът за Андрешко важи и е актуален и в днешно време. Всеки говори колко е велик Путин, а защо младите не отиват да работят в Русия, а заминават за САЩ, Англия, Германия… Как да извлечем ползите и да сме равнопоставени на Европа? Като пример ще посоча, че в Австрия живеят 6 милиона, брутният вътрешен продукт на държавата е 670 милиарда на година. Ние сме 8 милиона в България, брутният вътрешен продукт е 50 милиарда, къде е Киро на кирия? Европа ни даде 20 милиарда, откраднаха се 18 и само 2 милиарда влязоха в икономиката ни. Аз съм за германската прокуратура да дойде и да разследва българските политици олигарси. Ако ли не, да продължим да си живеем в кошарите.
– Преди години бяхте в ръководството на СДС в община Сандански, бихте ли се върнали отново да работите за възраждане на синята идея?
– Не ми се занимава с политика. Ще продължа в сферата на футбола.
– Поддържате ли контакти с някои от лидерите в СДС?
– Да, чувам се с Мартин Димитров. Не виждам как може в близките месеци да се сформира силна дясна политика. Това зависи дали ще има промяна на политическия модел и какви ще бъдат новите лица в управлението на дясното политическо пространство. Нормално бе да си подадат оставка и Божидар Лукарски, и Радан Кънев. За мен лично Бойко Борисов се оказа един голям биткаджия. За трети път печели изборите. В България няма алтернатива и тези, които гласуваха за Бойко Борисов, гласуваха за проевропейска политика.
– За по-дълго време ли оставате в България, или се връщате в Австрия?
– Засега не планувам да се връщам в Австрия, ще остана тук, в България. Все още не съм взел решение дали ще е за постоянно.
– Следите ли българското футболно първенство, и по-точно играта на ОФК „Вихрен“?
– Следя отчасти играта на „Вихрен“. В клуба ситуацията не е добра. Рибата мирише от главата, казват хората.
– Има ли промяна в развитието на общината, след като се смени управлението? Известно е, че не одобрявахте предишното управление.
– Не мога да кажа, че нашият град върви напред. След като изпаднахме в 4-а категория и ни изпревариха градове като Банско, Разлог, Велинград… За да изпаднем в тази категория, причината е в думата корупция, прилагана от предишното управление на общината. И тези каши ги забърка човекът с ябълковата градина, с корекциите на река Санданска Бистрица. Да не говорим, че имаме един вход и изход на града. И сутрин чакаш 20 минути, за да излезеш, и вечер също толкова, за да влезеш в града. За мен инвестициите в частния сектор не са инвестиции на общината. И да отчитаме, че сме голяма туристическа дестинация с изграждане на нов частен хотел, това ми звучи малко несериозно.
– Предстои въвеждане на „синя зона“, одобрявате ли тази инициатива на община Сандански?
– За мен лично тази инициатива е добра. Навсякъде по света е така. Всеки, който иска да излиза с автомобила си, е длъжен да си плаща. Сандански е малък град и има възможност да се ходи пеш до всяка една институция или до дома. Годишен пропуск в Лондон е 72 000 паунда. В Сандански не знам колко ще струва. Това е една добра идея и я подкрепям. „Синя зона“ означава облекчаване на административния център.
ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *