Шок за туристите! До края на века Алпите…

Много често липсата на сняг през зимата създава неприятности на ски курортите, които са принудени да прибегнат до изкуствен сняг или да предложат алтернативни дейности на туристите. Този проблем може да остане неразрешен, предупреждават авторите на изследване, публикувано в списание The Cryosphere и цитирано от френския вестник Les Echos.

Ако вредните емисии в света не намалеят, снежната покривка в Алпите може да се стопи със 70%, предупреждават учени от Института за изследване на снега и лавините и от Федералния политехнически институт в Швейцария. Ако се осъществи този катастрофален сценарий, само ски курортите над 2500 метра ще имат истински снежен сезон.

Във френските Алпи например малко са курортите, които се намират над тази надморска височина. Л’Алп д’Юе, Шамони, Вал д’Изер имат късмета да разполагат с писти над 3000 метра, но това не може да се каже за Домен де троа вале, смятан за една от най-големите области за каране на ски в света. Нейните писти се намират на средна височина между 1200 и 2800 метра. Дори луксозният курорт Куршевел се намира на едва 2700 метра надморска височина, сочат данни на сайта Skiinfo.

Дори покачването на глобалните температури да бъде сведено до по-малко от два градуса по Целзий, както предвижда Парижкото споразумение за климата, снежната покривка в Алпите ще намалее с 30% до края на века.

Всичко ще зависи от „бъдещите емисии на парникови газове“, подчертава Кристоф Марти, един от авторите на изследването. Според него каквото и да е нивото на парниковите газове, снежната покривка няма да е толкова дебела „на всички видове надморска височина и във всички периоди“.

Освен промените в снежната покривка изследването разкрива, че алпийският зимен сезон, периодът, в който естественият сняг е твърде дебел за зимни спортове, ще стане по-кратък. Тъй като температурите се покачват, ски сезонът може да започва с две седмици до един месец по-късно, отколкото в момента.

Досега „мнозинството използвани климатични модели прогнозират леко нарастващи зимни дъждове към края на века, но не и снеговалеж заради повишаването на температурите, казва Кристоф Марти. Така че като пряка последица от затоплянето на климата валежите от сняг ще намалеят, а дъждовете ще станат по-изобилни.

Най-засегнати ще бъдат зоните под 1200 метра. Според прогнозите през зимата няма да има постоянен сняг, а една четвърт от ски курортите в Алпите се намират под този праг, сочат данните на skiinfo.

Освен последиците за зимния туризъм, от който зависи икономиката на алпийските селища, климатичните промени ще предизвикат „по-сериозни дъждове през зимата, намаляване на снежната покривка, а изчезването на алпийските ледници значително ще промени дебита на алпийските реки“. В Алпите управлението на водата за напояване, хидравличното производство и плаването също ще бъдат засегнати от последиците от ускореното затопляне на климата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *