Юноша на ОФК „Пирин“ спечели пълна стипендия 36 000 паунда за футболна академия в Англия, дупнишки вратар класиран трети, отказва го безпаричието

Юношата на ОФК „Пирин“ Мартин Байов спечели пълна стипендия от 36 000 паунда годишно за „Брук Хаус колидж“ в Англия. 15-годишният възпитаник на ПМГ „Акад. С. Корольов“ /Бл/ тренира в школата на орлетата от първи клас. Той ще има възможност да учи и тренира на Острова в продължение на 3 сезона, след което може да продължи кариерата си като професионалист.

„Играя футбол в „Пирин“, това беше второто ми участие в конкурса. Опитах за първи път през миналата година, представих се добре, реших да пробвам отново. Запознах се с много момчета на моята възраст, имаше и с година-две по-големи. Тренировките бяха добри, със сериозно физическо натоварване и технически упражнения. Накрая завършихме с двустранна игра. Има голяма разлика с тренировките в „Пирин“. Тук бяха по-интензивни и натоварващи. Уча английски само в училище, както и математика. Това ми стигна да спечеля конкурса. Миналогодишното участие ми помогна, защото знаех какво да очаквам. Тогава бях притеснен, сега не толкова. Подготвих се, тренирах повече и учих. Отначало ще ми е трудно да се приспособя в колежа и футболната му академия. Трябва да опозная нови хора и условия, но постепенно ще се справя. Честно казано, искам да израсна повече във футболно отношение, ала съм наясно, че и училището е много важно”, коментира благоевградският тийнейджър М. Байов.

Конкурсът се проведе за девета поредна година. Този път участваха 17 момчета от България. Един от възпитаниците на колежа – Илиян Митрев, който играе във „Вихрен“, също помагаше. Той завърши “Брук Хаус колидж” и сега е професионален футболист. За втора поредна година организаторите работят с екипа на Емил Данчев, мениджърът на благоевградската футболна звезда Димитър Бербатов. Идеята е талантите да са реализирани в професионалния футбол. 100-процентовата стипендия е една, безапелационно я спечели Мартин. Има още 9 стипендии, те са 50, 30, 20-процентови. Сред спечелилите частични стипендии е и Любомир Стоянов /17 г./ от Дупница. Той е вратар и се състезава в школата на „Берое“ /U19/.

„Участвах и преди две години. Нивото е много високо, треньорите са добри, всичко е много хубаво. Станах трети, догодина ще пробвам пак. Ще се подготвя по-добре на всички нива. Сега ми се поема част от стипендията, но аз няма да мога да си набавя останалото. Тренировките бяха в „Царско село”. Всичко беше перфектно, изпитите се държаха в офиса на “Дарби”. По английски се справих долу-горе добре, но по математика не толкова. Не знам защо така се получи. Не съм слаб ученик, просто може би притеснението ми попречи. В „Берое“ се чувствам много добре, имаме условия и добри треньори. Всеки ден работя с наставник на вратарите. Организационно там всичко е много добре”, сподели Л. Стоянов.

ИВАН ДИМИТРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *