Агроспециалист от Кюстендил съветва: Овощарите да струпват горива край дърветата с готовност да реагират на рязко застудяване

Изненадващото завръщане на зимата и ниските температури в Кюстендилско застрашават реколтата от плодове и пчелните семейства, в това са категорични директорът на Института по земеделие в Кюстендил – професор Димитър Домозетов, и председателят на сдружение „Пчела” в областния град Тихомир Стоицов. Специалистите са категорични, че ниските температури са пряка заплаха за черешовата реколта тази година, особено ако термометрите паднат още надолу, както стана миналата година.

„Най-добре овощарите да бъдат готови за реакция при още по-ниски температури, да подготвят инертни материали, които да използват, ако паднат температурите до критични стойности или при образуване на слана. Става въпрос за всякакъв вид горящи материали, които могат да дадат достатъчно дим за задимяване на насажденията”, каза професор Димитър Домозетов.

По думите му това може да подейства при определени интервали на отрицателните температури и се използва за по-малките по площ овощни градини.

Методите са добре познати на овощарите в другите страни от Европейския съюз, като там дори имат специални печки, които се разполагат между овощните дървета, и така се предпазват градините от слани. Тук, в България, все още по-голямата част от стопаните не са стигнали до това оборудване, но има и други възможности, с паленето на инертни материали в градините, за което обаче са нужни повече хора, обясниха агроспециалисти от региона.

Според тях застудяванията и резкият спад на температурата в началото на годината, когато се образуваха цветните пъпки, не са нанесли сериозни поражения на черешите и другите овощни дървета, но цялостната картина от студовете ще стане ясна едва в средата на следващата седмица.

Драстичното понижение на температурите обаче е заплаха за развитието на пчелните семейства. Това каза Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела” в Кюстендил. По думите му ниските температури в момента имат негативен ефект върху всеки кошер.

„При рязкото падане на температурата, каквото се наблюдава през последните два-три дена в региона, пчелите в кошера се събират на кълбо и изоставят част от пилото. Проблемът е, че в момента в кошерите има доста пило, както и много млади пчели, а няма приток на храна отвън”, обясни Тихомир Стоицов.

По думите му в този момент е важно за пчелите да растат бързо, което да им позволи да са готови за цветната паша, но в момента това няма как да се случи. „Да се надяваме, че тези аномалии ще бъдат до края на седмицата и нещата ще се нормализират”, каза Тихомир Стоицов.

Цялата изминала нощ валя сняг в Осоговската планина, разказаха работещите на ГКПП – Гюешево. Според служителите в метрологичната станция в Кюстендил сняг продължава да вали по високите части на Кюстендилска област.

Вчера сутринта се е наложило да бъде обработен против заледяване участъкът от АМ „Струма” от Долна Диканя, до тунела при Дупница, защото температурата е била 0 градуса. Снегът не се задържа по пътното платно, но валежи има, коментира дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил.

Макар и за кратко, снежинки прехвърчаха вчера и над Кюстендил при температура от 2 градуса.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *