Административният съд в Кюстендил пак остана без титулярен председател

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет направи втори пореден неуспешен опит да избере титулярен председател на Административния съд в Кюстендил. Както на 25 април, така и днес за поста претендираха двама кандидати – зам.-председателката Даниела Петрова и Иван Демиревски, който е съдия в АдмС – Кюстендил.

И при двете изслушвания членовете на колегията заявиха, че и двамата кандидати са отлични професионалисти, поради което и изборът е труден. Днес Демиревски получи 7 гласа, докато за Петрова гласуваха трима, а за да има избор, един от двамата трябваше да получи поне 8 гласа. При предишната процедура Демиревски получи подкрепата на шестима членове на колегията, а за Петрова гласуваха петима.

При днешното си изслушване съдия Демиревски каза, че доброто представяне през пролетта го е мотивирало да участва отново, като акцентира на това, че за него постът не е привилегия, защото председателят е пръв сред равни и ролята му е по-скоро на медиатор. Той изтъкна добрата работа на съда, който решава делата преимуществено в едномесечен срок, като има само едно тази година, решено в тримесечен срок. Подчерта обаче, че ще работи за повишаване качеството на съдебните актове, което да доведе до намаляване броя на отменените, които са около 20% и на изменените, които са около 5%.

Демиревски акцентира в представянето си на идеята за насърчаване на страните за извънсъдебно решаване на споровете, като подчерта, че при него, например, не е имало случай на споразумение. И двамата кандидати бяха попитани за натовареността, като Демиревски каза, че нямат такъв проблем и всички дела се разпределят равномерно. На въпрос за избора на евентуален свой заместник, той каза, че опонентката му днес – съдия Петрова, в момента е заместник и няма основания да прави промени.

Ако тя прецени, че не желае, този въпрос ще се реши на Общо събрание. Всички колеги отговарят на изискванията и всеки може да стане дори председател. Зная, че ме слушат, но не го казвам, за да им се харесам“, каза още Демиревски и поздрави екипа на съда в Кюстендил, в който той бил единствен мъж.

„Тежко се работи в женски колектив и всяка сутрин им го казвам, като дойдат толкова красиви. С хубави жени, като се разбираш, работата върви“, допълни кандидатът.

Накрая той поздрави и ВСС, като подчерта три проблема, които според него са решени – съдийското самоуправление, натовареността, която се подобрила с новите правила и материалната обезпеченост.

С малко, но редовно ни вдигате и заплатите. Ако може и някакъв бонус за Нова година…“, каза за финал Демиревски.

Съдия Даниела Петрова направи впечатление на колегията с идеята на интернет страницата на съда да има възможност за подаване на сигнали и жалби от граждани до административния ръководител и той да е длъжен да отговаря писмено на всички. Като председател тя каза, че би приемала граждани и без обявен график, на което Галина Карагьозова реагира, че е чудесна идея, но видя опасност да доведе до другата крайност, в която председателят да бъде обвиняван, че твърде много контактува с гражданите.

„Разсъждавала съм по въпроса и реших да поеме риска за тези идея и да я реализирам. Трябва да се търси мярата, като във всяка човешка дейност и много се надявам да я постигна“, каза съдия Петрова. В представянето си тя наблегна на идеи за семинарни занятия сред колегите си по предварително зададени теми, анализ на съдебната практика, срещи и между съдебните служители от различни съдилища, като изтъкна необходимостта съдебният помощник да изпълнява реално функцията си, защото до момента това не се случвало.

По време на дебатите след изслушването на двамата кандидати, председателят на Върховния административен съд Георги Колев каза, че представянето им е наистина отлично, но според него Демиревски би се справил по-успешно. Според Колев концепциите на двамата също не се отличавали с изключение на някои „екзотични моменти“, като посочи именно идеята на Петрова за регулярните срещи с граждани.

„Не считам, че това е екзотика, напротив. На мен изключително много ми хареса тази нейна идея. В цяла Европа административните ръководители са тези, които осъществяват най-добрата комуникация с обществото. Някои имат и постоянна страница в местната преса. У нас има такава нужда ръководителят да бъде малко по-отворен“, обясни пък Карагьозова и добави, че с интерес би следила осъществяването на такава идея, поради което каза, че отново ще гласува за Петрова.

Калин Калпакчиев подчерта, че данните и за двамата кандидати не са се променили в последните 5 месеца и те показват отново, че са отлични професионалисти. За да предпочете Петрова, той се позова на по-дългия ѝ стаж и допълнителното обучение, тъй като е и магистър по европейско право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава Правен свят. Той призова колегите си да излагат и конкретни мотиви, когато изказват мненията си за кандидатите. Соня Найденова също посочи, че при двама отлични кандидати би трябвало да се търсят обективни критерии за избор на един от двамата, като също изтъкна стажа на Петрова и това, че в момента е зам.-председател на съда в Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *