Антикорупционното звено подгони Румен Овчаров заради „Мини Бобов дол“

Днес, 02.10.2017 г., СЗ “Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката по делото известно като делото за „Мини Бобов дол“.

След изготвяне на съдебно икономическата експертиза, на Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв.

Разследването е установило, че Румен Овчаров въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД. Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново“ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството. Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол“ ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново“ ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31.05.2006 г до 26.02.2007 г. при условията на продължавано престъпление.

На 31.05.2006 г. е превишил властта си като е дал разрешение на „Мини бобов дол „ЕАД да сключи договор за наем с „Ораново“ООД, като е иззел правомощията на Министерски съвет съгласно чл.5,т.3 от Закона за подземните богатства. По силата на този договор е дадено право на „Ораново“ ЕООД да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите. Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението. Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства – а именно концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол“ ЕАД от държавното дружество на „Ораново“ЕООД за срок от 35 години. На 26.02.2007 година, сключил допълнително споразумение № 1 към договор за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол“ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол „ЕАД и Българската държава изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *