АРТ СКАНДАЛ В БЛАГОЕВГРАД! Двама художници свалиха картините си на ХVІІІ изложба „Струма” и окачиха плакати срещу кмета

Протестни „пърформанси“, адресирани срещу кмета на Благоевград, белязаха със скандал откриването на ХVІІІ зонална изложба „Струма“, която събра в събота в областния център на Пиринско десетки творци от трите области Перник, Кюстендил и Благоевград. Събитието привлече огромна публика художници и ценители в залите на градската галерия, която се оказа тясна за одобрените повече от 200 творби на 113 автори и се наложи половината от тях да се експонират в пространството за подобни събития в Регионалния исторически музей.

Точно там сутринта преди официалното откриване председателите на представителството на СБХ в Благоевград Георги Стойчев и на Сдружението на местните художници „Македония арт“ Живко Янев демонстративно свалили на пода по една от експонираните им картини. На тяхно място двамата бяха залепили протестни обръщения към кмета на Благоевград Ат. Камбитов: „Г-н Камбитов, благодаря за множеството срещи, разбиране, съдействие, пълна информираност, подпис Г. Стойчев“ и „Протестирам срещу геноцида и дискриминацията, на която са подложени благоевградските художници от кмета Ат. Камбитов, подпис Ж. Янев“.

Своеобразният „пърформанс“ изненада публиката и голяма част от участниците, а след няколко часа разпоредителите махнаха посланията, като си навлякоха гнева на авторите.

„Изключително обидни са подобни демонстрации след всичко, което общината начело с кмета направи и продължава да прави за гилдията на художниците“, не скри разочарованието си зам. кметът по хуманитарлните дейности Христина Шопова и допълни: „Възстановихме зоналната изложба „Струма“ след много години прекъсване. Реновирахме изцяло градската галерия, която също не бе ремонтирана много отдавна. Създадохме условия за изяви, които са еднакви за всички художници, сложихме началото и организираме ежегоден пленер, няма да изпадам в подробности за наградите, които общината дава всяка година за ателиетата, които ползват в кв. „Вароша“. Мястото на лозунгите не е на такова събитие като зоналната изложба „Струма“, тяхното място е на митингите и в този смисъл демонстрацията не на място явно цели да се срине имиджът и усилията на организаторите на този форум, и на целия кметски екип“, каза зам. кметът Шопова.

Потърсен за коментар за странния си начин да протестира, Живко Янев обясни пред „Струма”: „Десетки са причините, довели до решението ми да направя нещо, за да изразя обидата си, че никой не ни обръща внимание, и нас, художниците на Благоевград, са ни изритали отвсякъде“, каза председателят на сдружение „Македония арт“ Живко Янев и обясни мотивите за необичайния протест: „Опитвам се от години да се срещна с кмета да поговорим, просто да поговорим за неща, които ни интересуват, но това се оказа абсолютно невъзможно, непрекъснато ни отказват. Единствената комуникация е отпреди 6 години и това е заповедта, която ни връчиха за изгонване от галерията. От 10 г. малката галерия „Св. Лука“ стои затворена и не се ползва като такава. Преди 2 г. ни обещаха, че ще ни я дадат, досега резултат няма. Не можем да направим изложба в общинската галерия, защото не ни допускат. Преди година и половина аз самият подадох молба, отговор не получих, също както и много други колеги, членове на сдружението. Обидното е, че дори не ни уведомяват с писмо, че не ни разрешават.

В същото време в изложбените зали излагат художници и фотографи от страната и от чужбина. Миналата година петима юбиляри искаха да отбележат годишнините си с изложби, никой дори не се сети за тях. Направиха го чак след една година и общината със закъснение им връчи поздравителни адреси – след дъжд качулка. Излиза, че там само художниците на Благоевград нямат място, все едно не съществуваме.

Общината организира пленери, в които ние нито веднъж на сме поканени да участваме, дори сега за зоналната изложба „Струма” бяха изпратени покани на колегите в Перник и Кюстендил, а нас отново ни пропуснаха. Сега в зоналната изложба „Струма“ пак ни завряха в залите на музея, където всички работи са натрупани като в склад, в изложбените зали са допуснати само приближените, които си разделиха и наградите.

Дълго време мълчах, за да не създавам конфликти, казвах си, че конфронтацията не е начинът за решение на проблемите, но търпението ми се изчерпа и като човек бях длъжен да направя нещо да заявя позицията и обидата си. И ако ме питате защо точно сега и точно на този форум, питам ви: „А кога и къде ще е по-подходящо, след толкова отхвърлени опити за разговор?“, каза Живко Янев.

„Не подкрепям такъв протест. Празникът трябва да е празник, още повече когато толкова много хора са работили по реализацията му“, коментира случилото се доц. Валентин Господинов, преподавател в Художествената академия и директор на галерия „Вл. Димитров-Майстора“ в Кюстендил, и представи своята позиция: „Когато решиш да експонираш, от едната страна са художниците, от другата – посетителите, и затова такива решения на авторите да свалят творбите си са, меко казано, странни. Като директор на галерията, подписвам договор с художниците, които излагат, че посетителите ще могат да видят всички работи до края. Това е и морален договор. Смятам, че празникът, какъвто е всяка изложба, трябва да остане празник до края. Друг е въпросът, че за разлика от галерията, нещата в музея в Благоевград не бяха добре аранжирани. Това е подреждане за депо, не за експозицията. Трябва да се оценява, че художниците даваме много време, мисъл и енергия и при експонирането работите ни ще бъдат показани както трябва. Проблемът е, че Перник и Благоевград не разполагат с такова пространство, което да събере творбите на участниците в изложби от мащабите на сегашната „Струма“ и може би е добре да помислим за промяна на статута и за по-силно журиране“, каза доц. В. Господинов.

Официалното откриване на ХVІІІ зонална изложба „Струма“ се състоя в залите на общинската галерия.  Представителят на общината Десислава Кузманова приветства участниците и гостите, а директорът на галерията Иван Милушев изрази надежда, че във времето проблемът с малкото галерийно пространство в Благоевград ще бъде решен. Той призна, че подреждането на експозицията е било адски трудно само заради огромния брой работи, различни формати и различни стилове, и стремежа всеки автор да се представи по възможно най-добрия начин. Ив. Милушев обяви решението на журито, назначено от кмета на Благоевград Ат. Камбитов и оглавено от Антон Стайков, зам. председател на СБХ – София, което е разгледало и селектирало над 250 творби, представени във всички жанрове.

По време на награждаването сантиментална сценка между баща и син Боневи озадачи публиката, докато бащата излизаше, за да получи една от наградите за живопис. Наследникът на художника емоционално поздрави родителя си за отличието, което е поредно в богатата колекция призове за творчеството на Пламен Бонев, и се втурна да го снима с възгласи „Браво, татко!“. Награденият художник пък за първи път използва сцената да благодари на сина си и без да обяснява за какво се просълзи, сам сложи точка на етюда, като изтри сълзите: „Стига сантимент“.

Също за живопис бе отличен Здравко Стойнев от Перник. „Наградата за пластика, макар че става въпрос за една великолепна живопис по моето скромно мнение, е за Георги Андонов от Кюстендил“, обяви Иван Милушев и продължи: „Отличието за млад автор отива при Димка Ставрева в Благоевград. Това бяха наградите от града домакин – община Благоевград. Наградата на СБХ тази година от зонална изложба „Струма“ получава Спас Цветков от Благоевград“.

Номинации за отличия получиха Венци Терзийски – Благоевград, Данаил Атанасов – Перник, Иван Гоцев – Сандански, Николай Китанов – Благоевград, Сашо Евтимов – Перник.

Директорът на благоевградската общинска галерия не пропусна да предупреди наградените и приятелите им: „За наградените автори няма пликчета с пари, както обикновено се правеше, но парите ще бъдат преведени в понеделник надявам се. Така че не ги тормозете с черпене. Да ни е честита тази великолепна изложба!“ , каза в заключение Милушев и покани присъстващите да разгледат експозициите и да вдигнат наздравица на коктейла за успеха на всички участници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Георги Георгиев

    Този Янев и подгласникът му Стойчев много бързо забравят, че именно Камбитов възобнови зоналната изложба, че именно в РИМ-Благоевград бе първата възстановена експозиция! И още, и двамата са изключително тиранични и нарцистични, не дават никакво развитие за младите, не ги допускат до кръговете на „старите“ творци, мислят се вездесъщи и че са единствените художници в областта, да именно, не в града, а в областта… Без думи съм към стореното на тези двамата. Но пък се изложиха, тази им постъпка доказва тяхната немощ.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *