Бананите, по-полезни отколкото сте предполагали

Бананите не изискват представяне. Те са широко разпоространени в почти всяка култура, като истинският им произход е от Малайзия. Това е един от любимите ни плодове, тъй като е лесен за намиране, вкусен и най-вече изключително хранителен.
Има около 300 вида банани, но само около 20 сорта, които се предлагат в търговската мрежа. И те могат да бъдат намерени в многобройни размери.
Когато зреят, кората става жълта. Плодът е сладък, а текстурата му е мека, гладка, с кадифена, но твърда пулпа, която е лесна за храносмилане.
Интересен факт: банановото растение не е дърво, а много голяма билка!
1. ХРАНИТЕЛНИ ПРЕДИМСТВА
Бананите имат изключително високо съдържание на калий – минерал, който е важен за нормалната мускулна функция, както при единичните мускули (например ръцете), така и при неконтролираните мускули (например сърцето и червата).
Също така те са отличен източник на диетични фибри и ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Това е една от няколкото плодове, които се състоят от целия диапазон на витамин B-тиамин (В1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), фолиева киселина (B6) и едва ли B5 и B12.
2. ЗДРАВНИ ПРЕДИМСТВА
Бананите са известни с това, че свеждат до минимум редица краткосрочни и дългосрочни състояния. Когато се приемат редовно във времето, също така се съобщава, че намаляват риска от смърт чрез инсулт с до 40%!
Приемът на банани е надежден за преодоляване или избягване на много заболявания и състояния. Тук се споменават само някои от тях:
Анемия: Бананите предлагат желязо, което е от съществено значение за производството на хемоглобин, миоглобин и много ензими, които са жизненоважни за образуването на червени кръвни клетки.
Кръвното налягане: Неотдавнашно проучване разкри, че „два банана на ден ще поддържат високо кръвно налягане в клетките“. Това със сигурност е по-евтина и определено много по-здравословна възможност, отколкото скъпи лекарства.
Храна за мозъка: Изследванията показват, че учениците, които ядат банани на закуска и обяд, са по-бдителни в класа. Калият в бананите увеличава мозъчната си мощ, като помага значително в способностите им за учене.
Предимство: Материалът от пектин в бананите е водо-абсорбиращ, развивайки необходимата маса за облекчаване на запек. Абсолютно много по-здравословен избор пред лаксативи.
Диария: Яжте узрели банани. Той стабилизира дебелото черво в големия чревен тракт, като взема големи количества вода и подпомага регулирането на правилните движения на червата.
Енергия: Въглехидратите в бананите се използват като гориво за вашите мускули. Консумирането на банани е добър бустер за спортисти.
Киселини: Бананите имат естествено антиацидно въздействие върху организма, така че ако имате киселини, опитайте да ядете банан, за да се противопоставите на киселинността на стомаха и да постигнете облекчение.
Сутрешно гадене: Хапването на банани често подпомагат поддържането на нивата на кръвната захар, като по този начин се избягва чувството на разстройство.
Ухапвания от комари: Когато сте ужилени от комар, опитайте да разтривате засегнатата зона с бананова кора. Изненадващо е ефективен при намаляване на подуването и сърбежа.
Мускулни крампи: Недостигът на калий може да причини мускулни крампи и по-голяма чувствителност към нараняване. Направете бананите част от рутината на вашата диета, ако работите много, както за повишаване на енергията, така и за избягване на спазми и наранявания.
Прекратете пушенето на цигари: Витамините В6 и В12 и калиево-магнезиевата смес, намерена в бананите, имат голям резултат в подпомагането на тялото да се възстанови от никотиновата липса.
Язва на стомаха: Това е единственият плод, който постоянно страдащите от язва могат да консумират, без да причиняват дистрес на стомаха. Той намалява ефектите от прекомерната киселинност на стомашните сокове и намалява дразненето на язвата чрез завършване на стомашната лигавица. Зрелите банани облекчават тежките симптоми и насърчават лечебната процедура.
Напрежение: Когато се тревожим, нашият метаболитен процент се повишава, което води до намаляване на нивата на калий в организма. Чрез закуска с банани,богати на калий, тя помага да се възстанови равновесието на основния минерал и спомага за стабилизиране на сърдечния ритъм. Това от своя страна изпраща кислород към мозъка и управлява водния баланс на организма.
3. СЪВЕТИ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ
Консумирайте банани, когато са узрели. Това е времето, когато въглехидратният материал е по-малко, отколкото когато станат напълно узрели. Неузрелите банани нямат толкова добър вкус и може да не се усвоят правилно. Съхранявайте сурови банани на стайна температура, така че да узреят естествено.
Ние не можем да изцедим банани за сок. Най-близкото, до сока от банани, е разбиването им с миксер заедно с други сокове, които образуват богати, кадифени и вкусни шейкове.
Всички зеленчуци и плодове се състоят от специфично количество калий, но тези с най-голям калиев материал са: портокали, авокадо, спанак, целина и ряпа.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *