Банско ще има втори лифт, спират строителството на хотели

„Планът за Банско не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт”. Това заяви в ефира на NOVA министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт.

„В план за управления няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда”, заяви Димов.

Той обаче е категоричен, че не може да бъде построен хотел.

„Може единствено ски писти и съоръженията към тях”, заяви Димов.

И допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

„Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът”, заяви министърът.

Нено Димов коментира и статистиката за замърсяването на въздуха в различните градове на страната. Той заяви, че не се учудва от резултатите за мръсния въздух във Видин и по-чистия в Девин.

„Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети”, обясни Димов.

Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.

„Затова не е изненадващ резултатът на Видин. В бедните райони замърсяването на въздуха е високо, когато говорим за битово замърсяване. По-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред”, заяви екоминистърът.

Според него обаче не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.

„Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната”, уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *