Бараково въстана срещу строеж на фабрика за пелети! Методи Панайотов: Не ме е страх, готов съм и за затвора, направете децата си борци, а не мухльовци

Около 30 жители от село Бараково протестираха навръх Лазаровден срещу изграждането на фабрика за пелети. Гражданската акция се проведе мирно и спокойно с полицейска охрана, но не пред сградата на благоевградския бизнесмен Стоян Стоянов, предвидена за строителство на фабриката, а срещу къщата на председателя на гражданското сдружение „За защита на Рилското корито“ Методи Панайотов. Емоционално и разпалено той обясни пред насъбралите се хора хронологията на 5-годишната битка, която води за опазване на природата.

„Борихме се срещу изграждането на депото и благодарение на нашето сдружение Кочериново бе обявена за най-малката зелена община през 2012 г. Тъкмо се бяхме успокоили и направихме курбан, когато разбрахме, че започва строеж на фабрика за пелети и брикети. Няма как да се съгласим на метри от къщите и ягодовите градини да има предприятие, което застрашава здравето ни с прах и шум. Преди дни България бе осъдена от Европейския съд за мръсния въздух, който дишаме, включителто и ние от Югозападния район. България е на второ място по смъртност, 118 на 100 000 души умират, а 118 000 се разболяват всяка година заради замърсения въздух. Защо искат да посегнат сега на природата в нашето село? В Кочериновското корито има много течения и ветрове, които менят посоката си. Дали този бизнесмен, ще постави скъпи филтри, които струват 100 000 долара, срещу фините прахови частици?”, попита Методи Панайотов.

„Микробите не подбират нито селяните, нито гражданите, разпространяват се на 48 километра за 24 часа. Виждате какво става в Благоевград с фабриката за брикети и пелети в „Струмско”. Хората се оплакват, че не могат да дишат. Разрешителните, които има този бизнесмен за фабриката в Бараково, ги издават хора, които не са от тук. На главния архитект на Кочериново Баханова, която също не е местна, и пожелавам дълголетие, защото смъртта не е страшна. Отправям апел към кмета на Кочериново и общинските съветници да спрат строежа на тази фабрика. Да не вървят срещу децата си. Пари не се ядат, а тия са кървави пари. Да не забравят, че всеки, който се е хванал да навреди на Рилското корито, Господ го е наказал”, каза Ангел Велинов, активист в екосдружението.

Сред протестиращите бяха и семейства с малки деца, чиито къщи са в близост до бъдещата фабрика за пелети, кметът на съседното село Пороминово Кирил Калинков също бе дошъл за подкрепа.

„Преместихме се от Благоевград в Бараково заради чистия въздух. Не искам децата ми да дишат отрови и затова съм тук. Всеки ден ги водя на детска градина в Благоевград, но сега, ако се построи фабрика на метри от къщата ни, как ще ги пусна да играят навън?”, попита Цветанка Методиева, която работи като спедиционен посредник.

Мария Николова е техник по професия и също дошла от Благоевград да живее в Бараково заради чистия въздух. Произвежда си зеленчуци в градинката, гледа пчели и сега е притеснена, че може да погинат.

„Трябва да се вземат мерки, да се запази природата чиста”, убедена е тя.

Последствията от мръсния въздух носи Крум Шарков, който разказа, че получил белодробно заболяване след 6 месеца работа в мина „Орловец“.

Методи Панайотов бе категоричен, че ако местните управници не ги чуят, ще сезират Европейската комисия и ще стигнат до гражданско неподчинение.

„Не ме е страх. Първо се опитаха да ме подкупят, а след това да ме блъснат с кола. Никой не може да ме уплаши. Нямат си представа на какво съм способен. Ако трябва, и в затвора ще вляза. Вижте в Джерман колко са единни. Това зависи и от общината. Някои са зависими, защото те или техни близки са на службички и се страхуват, че могат да загубят работата си. Хора, не треперете за работните си места. Те ни шантажират. Проблемът е много сериозен. Закриха училища, разпродадоха всичко. Тук е единственият оцелял локомотив. Направих музей в къщата на Балабановата фабрика, музей на спорта, музей на училището. Сега да взема една колба от чистия въздух и епруветка и да направя музей и накрая да ни мумифицират и нас. Борете се, доведете и децата си. Направете ги борци, а не мухльовци. Не могат да ни прогонят от красивата долина”, каза Методи Панайотов и призова последователите си да залеят с гневни писма РЗИ и РИОСВ.

По повод протеста благоевградският бизнесмен Стоян Стоянов, който е собственик на имота, в който ще се строи предприятието за пелети, бе категоричен, че са изрядни и разполагат с всички задължителни документи. „Изминали сме целия път за получаване на строително разрешение – през РИОСВ, Басейнова дирекция, РЗИ – Кюстендил, ЧЕЗ, „Кюстендилска вода”, РДНСК – Кюстендил. Всички компетентни органи са дали положителни становища, последното е за съответствие на инвестиционния проект с правилата за пожарна безопасност“, обясни Стоянов, който е прехвърлил бизнеса си на фирмата на сина си.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *