Бившият секретар на областната управа Д. Атанасова назначена за синдик на затъналата в дългове фирма на гоцеделчевския бизнесмен К. Анзов „Симпролит-БГ“, обявяват я в несъстоятелност

Съдията в Окръжен съд – Благоевград Румяна Бакалова откри производство по несъстоятелност на фирма „Симпролит-БГ“ АД, собственост на гоцеделчевския бизнесмен Кирил Борисов Анзов, и назначи за неин синдик бившия секретар на областната управа в Благоевград Диана Атанасова. Бакалова постанови и обща възбрана и запор върху имуществото на фирмата, като определи за начална дата на неплатежоспособността й 16 юли 2013 г.

Фалитът на фирмата е заради банкови кредити от над 3 млн. евро. Първият заем от 2 340 000 евро „Симпролит-БГ“ тегли от КТБ на 8 април 2008 г., като ипотекира срещу тази сума производствен терен в село Крупник с площ 4957 дка и поземлен имот „Завод за производство на бетонови изделия и КПП“. Тъй като Анзов не уредил нужните обезпечения и спрял да плаща лихвите си по заема, банката прави кредита предсрочно изискуем. Вместо още тогава да поиска обявяване в несъстоятелност на фирмата, на 10.02.2009 г. фалиралата впоследствие КТБ сключва с дружеството друг договор за кредит на обща стойност 617 000 евро, като поради неизпълнение от страна на длъжника този кредит също е обявен за предсрочно изискуем. Последните плащания на фирмата към банката по двата кредита са съответно на 29.03.2012 г. и на 27.10.2014 г.

След като „Симпролит“ спира да плаща задълженията си към банката, е стартирана процедура по продажба на търг на заложения имот. По същото време се появява друга фирма – „Б&В Лийгълконсулт“ ООД, която също се вписва като кредитор на „Симпролит“ и получава право да участва в търга за имота. През юли 2016 последното дружество става собственик на терена, без да плаща нито стотинка за него, тъй като се приспада задължението, което „Симпролит“ има към нея. Не е изненадващо, че двете дружества са пряко свързвани. От анализа на синдиците става ясно, че управителят на „Б&В Лийгълконсулт“ ООД Люба Борисова Осеярска участва като член на съвета на директорите в дружествата „Био Доспат“ АД и „Съни-Тера 2007“ АД, в които изпълнителен директор е същият Кирил Борисов Анзов – изпълнителен директор на „Симпролит-БГ“ АД. Според синдиците по този начин Анзов е успял временно да осуети удовлетворяването на КТБ и да запази собствеността си върху имота.

Молбата от КТБ до НАП за откриване на производство по несъстоятелност е чак от 15 юли 2016 г. На 09.09 същата година банката изпуска и ипотеката, която става собственост на „Б&В Лийгълконсулт“ ООД.

От експертизите по делото става ясно, че към края на 2016 г. дълготрайните материални активи на „Симора-БГ“ са 4 097 000 лв., а наличните й средства възлизат на скромните 145, 98 лв. За миналата година разчетите сочат още, че за 1 лв. приходи дружеството е правело разход от 71 лв.

К. Анзов е съсобственик и на „Боулинг Корона“ в Благоевград, който от миналия октомври също е обявен за публична продан срещу 1,5 млн. лв. Съдебни изпълнители се опитват да продадат и къщата му в Гоце Делчев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *