Бизнесмени от Перник алармират: Хаос с електронната регистрация в Агенция „Митници“ блокира търговията

Хаос с електронната регистрация на търговци в Агенция „Митници“ подлуди пернишките бизнесмени. Според тях има опасност това да блокира вноса и износа. Крайният срок за регистрация бе 31 януари, но е удължен до 7 февруари заради много проблеми.
Новата електронна услуга на Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“, която трябва да улеснява комуникацията на фирмите, одобрени за икономически оператори, с митническите органи, работи от началото на октомври 2017 г.
Системата „МКС: митнически решения“ предоставя хармонизиран потребителски интерфейс за взаимодействие на икономическите оператори с митническите органи (Търговски портал за митническите решения), който ще позволи на потребителите да изготвят и подават заявления до съответните митнически органи, да управлява заявленията и разрешенията и да отговаря на исканията на митническите органи и да разглежда и отпечатва заявленията и разрешенията.
„Това е пълен абсурд! Първо научих за промяната случайно, което означава, че няма никаква гласност. После започнах опити да се регистрирам по електронен път с електронен подпис. На сайта на агенцията бе обяснено какви са четирите стъпки, посочени бяха и линкове. За жалост обаче стигам до втора стъпка и системата блокира. Започнах да звъня в митницата, телефоните постоянно заети. Изпратих имейл, върнаха ми отговор, който не върши никаква работа. Ако не се направи тази регистрация, не може да се извършва нито внос, нито износ. Залежаването на стоката на митнически склад пък ще доведе до плащане на наем за него и до неустойки към клиентите“, разказва потресен бизнесмен.
Оказало се, че връзката с митницата през деня е невъзможна заради дългите опашки, които се вият пред гишетата там по същата причина. Служителите обръщали първо внимание на хората на място, а след това и на тези, които искали да подадат документите си по електронен път. Това пернишките бизнесмени определят като пълна недомислица и се заканват да съдят агенцията, ако се стигне до неустойки заради неуредиците.
Новата система е част от работна програма за разработването и въвеждането на електронните системи от митниците на държавите-членки на Европейския съюз. Работната програма е разработена в съответствие с Митническия кодекс на Съюза, който се прилага от 1 май 2016 г. Новият Митнически кодекс предвижда всеки обмен на информация между митническите органи и между икономическите оператори и митническите органи, както и съхраняването на такава информация да се извършват, като се използват средства за електронна обработка на данни, а информационните и комуникационните системи да предлагат еднакви функционални възможности на икономическите оператори във всички държави членки.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *