Бизнес идеи за мегапроект! Пускат парк „Македония” на 30-г. концесия, местят казармата в Мощанец

Концесия за 30 години на парк „Македония“ е шансът община Благоевград да реализира идеите за най-новата зелена зона в областния център, това стана ясно на пресконференция вчера, на която кметът Атанас Камбитов представи завършения идеен проект.

Предвижда се в пространството на бившите казарми изграждане на зала с над 4500 места, пред която да има достатъчно външно пространство за експо център. До нея ще има три сгради на по 7-8 етажа с хотелска част, всяка от които с около 10 000 кв.м площ, а във високата част на терена се разполагат черквата и музей на Македоно-Одринското революционно движение.

„Идеята ни е за публично-частно партньорство с концесия за 30 г. на парк „Македония“. Над 130 млн. лв. ще е инвестицията и общината не може да го направи“, призна кметът. Той разкри, че вече е имал разговори с министър Каракачанов и с командващите Сухопътни войски във връзка с останалия терен на поделението. „Оказа се, че военното министерство е вложило около 10 млн. лв. досега в реконструкции в района на поделението. Общината би могла да отдели такъв ресурс за обновяване на имота на Строителни войски в с. Мощанец и формированието да се премести там, където и ученията ще се провеждат по-спокойно по думите на командирите, отколкото в центъра на града. В замяна ще искаме да ни предоставят и останалите 110 дка в централната част на Благоевград. Така в „сърцето“ на града ще имаме един огромен парк“, разказа за предстоящите идната година преговори градоначалникът.

На вчерашната пресконференция той даде информация за работата на екипа му в различни направления, както и за резултатите от обществено любопитни съдебни дела. Във връзка със забавяне реализацията на важни за гражданите проекти той коментира, че обжалванията на процедури и избор на изпълнители на обществени поръчки забавят често с години реализацията на инвестиционната програма. Като най-пресен пример той посочи вкарване в съда на планираното благоустрояване на ІV микрорайон – кв. „Освобождение“.

„Имахме надежда, че до края на годината ще започнат строителните дейности, но най-вероятно това няма да стане, тъй като едва ли всички инстанции ще са се произнесли“, обясни кметът Камбитов. Той допълни, че е предложил да се променят таксите за обжалване, тъй като това би ограничило значително броя на делата и би спестило много време. „В момента дело в КЗК се завежда с максимум 1700 лв. за проекти на стойност над 5,8 млн. лв. и на практика това спира изпълнението. Ако таксата стане 4% от стойността на поръчката например, делата рязко ще намалеят“, убеден е градоначалникът.

Камбитов информира за финала на сагата с наема на заведението в сградата на читалище „Н. Вапцаров“ на площад „Македония“. „Решението на ВАС е в полза на общината. В него категорично се казва, че тя е в правото си да отдаде под наем помещението и за това задължително трябва да има решение на Общинския съвет. В тази връзка е интересно как преди това читалището е отдавало под наем заведението без решение на съветниците и очаквам прокуратурата да се самосезира по случая“, каза кметът.

До дни се очаква да има избран изпълнител на ул. „Яне Сандански“ в село Покровник. Стартира и обследването за предстоящо саниране на поредната партида от 53 жилищни сгради в Благоевград. Болшинството от тях са в жк „Еленово“, това са блокове 12, 13, 16, 32, 33, 68, 69, 70, 85, 86, 88, 89, 90, 91, 92, 95, 119 120, 121, 129, 130, 132, 133, 134, 135, 136, 146, 147, 148, 160, 161, 162, 163, 177, 178, 180, 181, 213, 214, 215 и 217, както и жилищните сгради на ул. „Синчец“ 8, „Свобода“ 2 и „Полк. Дрангов“ 108.

В списъка за обследване са и блокове в жк „Струмско“: 7 , 9 и 11 на ул. „Я. Сандански“, бл. 5, 6, 7, 8, 9, 25, 26, 27 и 30 в „Струмско-център“ и бл. 9, вх. „В“ на ул. „Струма“, блок 35 с всички входове в жк „Ален мак“, блокове 16, 18, 19, 33, 34, 35, 36, 37, 38 и 45 в жк „Запад“, блоковете на ул. „Шар планина“ 9, на ул. „Вардар“ 30 и на ул. „Г.С. Раковски“ 20, както и 13 блока в центъра и широкия център на Благоевград: на ул. „Крали Марко“ 6, ул. „Бр. Миладинови“ 14, ул. „А. Кънчев“ 6-8, бул. „Св.св. Кирил и Методий“ 3, ул. „Д-р Хр. Татарчев“ 22, бул. „В. Левски“ 14, ул. „П. Зографски“ 3, ул. „А. Кънчев“ 7, ул. „Гр. Пърличев“ 6, бул. „Св.св. Кирил и Методий“ 25, входовете от А до Е, ул. „Хайдукови“ 72, ул. „Ст. Стамболов“ 39 и ул. „Ив. Михайлов“ 25.

Търговете за избор на изпълнител общината се готви да обяви в началото на 2018 г., а през пролетта се очаква да стартират строителните дейности по санирането.

По повод слухове, че управителят на онкодиспансера д-р Георгиев е внесъл предложение за оптимизация на клиниката, с което се предвижда закриване на много от отделенията, кметът Камбитов обясни, че предстои оптимизация, но тя ще се случи след обсъждане на лошото финансово състояние на здравното заведение и анализ на причините за поредица от срещи с шефа на Районната здравна каса и с шефовете на отделенията.

„Нашият онкодиспансер не е единствен в държавата, цинично е да се говори за печалба, но няма друг случай в страната – подобна клиника с над 40 легла да е на загуба. Преструктуриране и оптимизиране ще има, но трябва да се видят причините за загубите. Онкодиспансерът категорично няма да бъде закрит, в него се лекуват над 8000 души, а общината до момента е инвестирала сериозни средства в него и продължава да го прави“, заяви кметът на Благоевград.

Днес с част от екипа си и с председателя на ОбС Радослав Тасков кметът Камбитов заминава в Брюксел на форум под егидата на KBС Group, в който пред повече от 70 фирми се ще презентират възможности за потенциални инвестиции. „Освен Благоевград във форума участва и община Пловдив, ще присъства и президентът Плевнелиев. Ще представим идеите си за парк „Македония“ и за развитието на града, очакваме да предизвикаме интереса на инвеститорите“, каза градоначалникът.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *