БИЗНЕС НОВИНА! Нашумялата около В. Марешки фирма „Сакса“ стъпва в Пиринско с комплекс станции за гориво в промишлената зона на Благоевград

Нашумялата окоро Веселин Марешки компания за дистрибуция на горива „Сакса” ООД влиза в Благоевград. Фирмата, която е основана от бившия полицай в столичния кв. „Младост“ Атанас Димов, е хвърлила око на терен в промишлената зона на града, където ще прави бензиностанция, газстанция, метанстанция, търговски комплекс и автомивка. Заради последната търси разрешение да изгради сондажен кладенец с дълбочина 30 метра.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ обаче се позова на Закона за водите и нормативната база към него, съгласно които фирмата трябва да докаже, че не съществува друга алтернатива за снабдяване на автомивката с вода, защото подземните води в тази част на Благоевград имат прекалено много ползватели с разрешителни за водовземане – в радиус от 1 км около предвидения от „Сакса“ за изграждане кладенец с такива разрешителни са 18 юридически субекта, сред които „Благоевград-БТ“, РМА „Стримон“, „Струматекс“ АД, „Ванико“, ЗИИУ „Стандарт”, „Нафтекс Петрол“ ЕООД, „Мебелфаб“, Американският университет, община Благоевград и др.

Ако фирмата успее да докаже пред контролните органи в Благоевград, че няма откъде другаде да вземе вода, тепърва трябва да очаква разрешително за кладенеца и трябва да извърви процедурата по преценяване и оценка на въздействието на бъдещия комплекс върху околната среда.

Строителството на бензиностанцията бързо се разчу сред бизнес средите в Благоевград, свързани с горивата, и по непотвърдена информация срещу въпросното инвестиционно намерение вече има постъпила жалба в община Благоевград във връзка с избраното място, в което се получава силна концентрация на бензиностанции.

Скритото притеснение на петролните бизнесмени са и дъмпинговите цени – миналата година стана ясно, че „Сакса“ е била една от двете фирми, зареждали с гориво бензиностанциите на депутата Веселин Марешки, така че той цяла година се би в гърдите как продава най-евтиния бензин в страната.

Сериозни резерви таи конкуренцията и към миналото на фирма „Сакса“, и по-точно към 5-те години на нейното финансово замогване, които и до днес не са обяснени от собствениците на фирмата. Тя е регистрирана през 1993 г. като ЕТ „Сакса-Светозар Димов“, а през 2004 г. е преобразувана в дружество с ограничена отговорност с основен капитал 50 000 лв. Стартът й в бизнеса е повече от скромен – търговията започва с една цистерна на „Булгарплод“ – Слатина. 5 г. по-късно, в разгара на световната финансова криза, „Сакса“ започва да строи свръхмодерна петролна база в София за 30 млн. лв. През последните години компанията се налага като основен доставчик на горива на едро и услуги, свързани с петролния бизнес. Фирмата развива и търговия на дребно, като залага на по-малък тип търговски обекти, предполагащи по-ниски разходи и продажни цени. През 2013 г. тя купи за 800 000 евро 2 бензиностанции на известна петролна верига в Пазарджик и Велинград.

В момента капиталът на „Сакса“ е 500 000 лв. и съдружници в нея са експолицаят Атанас Димов и синовете му Светозар и Крум. Тя е група от няколко свързани компании, има десетки бензиностанции в страната и активи за стотици милиони лв., направени през последните години.

По неофициални оценки компанията държи над 40% от пазара на едро на бензини в страната и почти една четвърт от пазара на едро на евродизел. Преди няколко години в свое разследване национална телевизия лансира подозрението, че „Сакса“ вкарва в страната през пристанище Варна петрол от ИДИЛ, но всичко остана на ниво журналистическо разследване и нито една институция не го потвърди.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Нафтата

    Нашите търговци яко се плашат. А не казват защо цените на дизела тук и в Германия и Австрия са еднакви, а акцизът там е с 13-14 цента по-висок от българския. Ето ви едни поне 25 стотинки от джоба ни…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *