Билка, записана в Библията, лекува редица болести

Една от най-популярните билки в историята на медицината е черен кимион. В Древен Египет тя е била използвана за подобряване на храносмилането, настинки, главоболие, инфекции и зъбобол. Семената на черния кимион са открити в гробницата на фараона Тутанкамон. Споменава се в Библията и Корана. Ислямският пророк Мохамед говори за него, както следва: „Черният кимион лекува всяка болест, освен смъртта“.
Панацея
Черен кимион е бил използвана в Древен Египет, а днес е известен като една от най-ефективните билки за профилактика и лечение на редица здравословни проблеми. Мнозина се отнасят към него като панацея, тези, които третират почти всички болести. Проведени са повече от 200 проучвания в различни университети и в тях е доказано, че черният кимион благоприятно влияе върху голям брой заболявания, по-специално автоимунни – като множествена склероза, ревматоиден артрит, псориазис, астма, алергия, алергичен ринит, както и намаляване на холестерола и триглицеридите, намалява диабет, високо кръвно налягане, екзема, акне, бронхит, пневмония и синузит, гастрит, язва, хеликобактерна инфекция, чернодробни заболявания, хронична умора, лошо движение, рак и е от голяма помощ при химиотерапия и лъчева терапия.
Клинично доказано е, че черният кимион облекчава симптомите на алергия, алергичен ринит и алергична астма. Неговото масло разширява дихателните пътища и прави дишането по-лесно, има и антибиотично действие, предотвратява развитието на вторични бактериални инфекции, които често се срещат със сезонни алергии. Естествено и безопасно подготвя тялото да реагира на алергени, по-леко и постепенно се увеличава поносимостта на организма към тях.
Чудесен за сърцето
Кимионът е полезен и за сърдечносъдовата система. Чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове и увеличава тяхната устойчивост води до регулиране на кръвното налягане. Проучванията показват, че използването на черен кимион масло намалява общия холестерол, триглицеридите и стойностите на така наречения лош (LDL) холестерол. Той може да се използва за понижаване на нивата на кръвната захар чрез стимулиране на панкреаса да секретира инсулин и увеличава чувствителността на клетките към него.
Специален ефект показва при диабет тип две. През последните години изследвания са доказали, антитуморната активност на черен кимион може да се използва като помощно средство при лечение на рак, защото действа директно върху раковите клетки и подсилва защитата сила на организма.
Лечение и разкрасяване с масло от черен кимион
1. Срещу косопад и стимулиране растежа на косата – от лечебното масло се втрива в корените. Изчаква се да действа 60 минути и после се измива обилно с вода. Можете да втривате масло и по ноктите на ръцете, защото това ги предпазва от чупене.
2. Масло от черен кимион при нервни разстройства – добавете една чаена лъжичка лечебно масло към кафето си. Изпийте го и това ще премахне стреса и напрежението, които чувствате.
3. Масло от черен кимион за облекчаване на кашлицата – с него се намазват гърдите и гърбът, като непосредствено след нанасянето на маслото се изпива и чаена лъжичка от него. Добре е процедурата да се прилага преди сън, за да може болният да си е легнал и да е отпуснат.
4. Лечебното масло при борбата с умората – за да премахнете умората от тялото си, ви трябва чаша прясно изцеден сок от портокали, в който ще добавите чаена лъжичка масло. По една чаша дневно се изпива в продължение на 10 дена.
5. Подобряване на паметта – пригответе си чай от мента. Налейте си в чаша 100 милилитра от чая и добавете към него чаена лъжичка масло. Приемайте по един такъв чай един път дневно за период от 10 дена.
6. Намаляване и заличаване на бръчките – смесете равни количества зехтин и масло от черен кимион (по една супена лъжица е достатъчно). Разбъркайте двете съставки и нанесете сместа с масажиращи движения върху проблемните зони. Оставете маската да действа 1 час и после изплакнете лицето с вода и сапун.
7. Масло от черен кимион срещу възпаления в организма – настържете малко карамфил и вземете от него чаена лъжичка. Смесете го със супена лъжица масло. Добре е да добавите лека към предварително приготвен чай от мента и да го разтворите вътре.
8. При борбата с високия холестерол – просто разтворете чаена лъжичка от маслото в любимата ви гореща напитка. Приемайте веднъж дневно.
9. Срещу лишеи – намажете лишея с домашен ябълков оцет и после с лечебното масло. За да постигнете добри резултати, повтаряйте лечението 15 дена.
10. Облекчаване на болките при ревматизъм – болезнените зони се намазват директно с маслото. Непосредствено с това всеки ден се изпива по чаена лъжичка масло от семенцата. За постигане на добри и трайни резултати продължете лечението 15 дена.
11. Срещу главоболие – с лечебното масло се намазват зоните около горния край на очите и близо до ушите. Продължете лечението 3 дена за трайни резултати.
12. Срещу киселини – лечението продължава 5 дена. Два пъти на ден изпивайте чаша топло мляко с разтворена в него чаена лъжичка лечебно масло.
13. При проблеми с очите – преди сън намазвайте зоната около очите с маслото. Всеки ден изпивайте по чаша морковен сок с разтворена в него чаена лъжичка от маслото. Продължителността на лечението е 30 дена.
14. За намаляване на високото кръвно – всеки ден в чаша топла напитка разтваряйте чаена лъжичка масло от черен кимион. Добре е да приемате сутрин.
15. Срещу диария – сутрин и вечер изяждате по чаша кисело мляко, в което е добавена чаена лъжичка лечебно масло. Продължете лечението 3 дена, за да постигнете добри резултати.
16. Лечение на гъбички – измийте добре зоната между пръстите на ръцете или краката. Подсушете и намазвайте с маслото 3 поредни вечери.
17. За превенция срещу настинки – всеки ден се изяжда по супена лъжица мед, смесена с чаена лъжица лечебно масло.
Лечение със семената на черен кимион
1. Семена от черен кимион за предпазване от спонтанен аборт – взимат се по 2-3 препечени зърна от подправката 5 пъти на ден. Консумирайте ги 40 дена.
2. Срещу камъни в бъбреците – смесват се по 250 грама мед и семенца от черен кимион. В 170 милилитра топла вода се разтварят 2 чаени лъжички от сместа и се изпива на гладен стомах.
3. Семена от билката при стомашно-чревни заболявания – с 450 милилитра вряла вода се залива чаена лъжичка дрога. Отварата се оставя да кисне 1/2 час и после се прецежда. Взима се 3 пъти, преди да се нахраните по 50 милилитра. Приготвената доза трябва да ви стигне за 3 дена.
4. Домашен лосион за почистване на кожата – в стъклено шише се сипват 50 грама семенца и после се заливат с 500 милилитра алкохол (добре е да бъде 75%). Затваряте бутилката плътно и я поставяте на светло (на прозореца например). Всеки ден трябва да я разклащате. Престоява така 14 дена и после се цеди. Към нея се добавя дестилирана вода, за да достигне до 20% алкохол.
5. При възпалено гърло – стрийте 4 семенца от подправката на прах и към тях добавете 2-3 капки зехтин и лъжица мед. Изяждайте по една такава доза 2 пъти на ден. Много полезна рецепта при суха кашлица.
6. За подсилване на организма – запарете в 250 милилитра вода 3 зърна от подправката. Разделете на равни количества и ги изпийте през деня.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *