Билки, помагащи при високо кръвно налягане

Неконтролираното високо кръвно налягане води до сериозни и дори опустошителни ефекти върху здравето и отделните системи в организма. При твърде високи стойности на кръвното могат да възникнат бъбречни заболявания, инфаркт, инсулт, проблеми със зрението, сърдечна недостатъчност, дихателни проблеми.

За съжаление, много хора неглижират високото кръвно налягане, тъй като ефектите от него се усещат впоследствие, когато е налице увреда в даден орган или система.

Лекарствата не са единственото решение

Можете да помогнете на организма си да се опита да се изправи срещу високото кръвно налягане с помощта не само на медикаменти, но и природни методи. Билките имат много мощни активни вещества, които помагат за нормализирането на стойностите на кръвното.

Кои са 7-те най-ефикасни билки при високо кръвно налягане? Сред тях влизат и някои зеленчуци, които обаче са богати на активни вещества, подобно на билките и затова са включени в този списък.

Чесън

Чесънът е многогодишен луковичен зеленчук, чиято активна съставка алицин има невероятно силно влияние върху кръвното налягане. Той го нормализира и снижава необходимостта от медикаменти. В допълнение флавоноидът кверцетин оказва също благоприятно въздействие върху налягането в кръвоносните съдове.

Лук

Проучване на Journal of Nutrition установява, че флавоноидът кверцетин, също намиращ се в лука, както и в чесъна, има свойството да нормализира стойностите на кръвното налягане.

Канела

Канелата е невероятна билка с впечатляващи свойства. Тя понижава не само кръвното налягане, но и захарта в кръвта. Това я прави чудесен начин за борба с диабета и хипертонията.

Риган

Риганът има чудесен вкус. Той може да се добавя към меса, супи, печени ястия, зеленчуци. Свойствата му в борбата с високото кръвно налягане се дължат на съединението карвакол. То спомага за намаляване на кръвното налягане и ускорения пулс.

Кардамон

Кардамонът е подправка със специфичен вкус. Тя може да се добавя към сладкиши, чайове, печива. Подходящ е заради пиперливия си вкус, подобно на джинджифила, тъй като са от едно семейство.

Полезен е в регулирането на кръвното налягане, а мощните антиоксиданти в него се борят със свободните радикали, причиняващи редица заболявания, включително рак.

Маслини

Маслините са богати на мононенаситени мастни киселини, които стабилизират кръвното налягане и подобряват цялостно сърдечносъдовото здраве.

Глог

Екстрактът от глог има свойството да влияе положително при пациенти с диабет тип 1 и 2, както и с хипертония. Това показват резултати от изследване, при което на пациентите са им давани по 1200 мг екстракт от глог в продължение на 6 седмици, пише natural news. Стойностите на кръвното били стабилизирани при някои от пациентите. При други с по-тежка хипертония били частично благоприятно повлияни. /az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *