Благоевградската болница разследвана за стар договор с петричката „Рокфелер“

Софийска градска прокуратура започна разследване в благоевградската болница за безстопанственост, обяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Проверява се близо 8-годишен период от 2010 г. насам. Става въпрос за договори, сключвани между благоевградската областна болница и петричката общинска болница „Рокфелер“, която пък от своя страна е имала договор с частно лечебно заведение”, заяви за „Струма” Румяна Арнаудова. От достоверен източник „Струма” разбра, че в последните години проверка от прокуратурата в благоевградската болница не е правена.

Освен в Благоевград прокуратурата е открила нарушения и в болниците в Русе, Велико Търново, Бургас, Попово и Кърджали, разследване за злоупотреби тече в Спешния институт „Пирогов” и равносметката е 7 досъдебни производства.

„Данните сочат, че са извършени престъпни според нас деяния на територията на седем отделни населени места, поради което прокурори от Върховната касационна прокуратура образуваха шест досъдебни производства, а Софийската градска прокуратура – седмото“, заяви Арнаудова. Седемте досъдебни производства са в резултат от съвместната проверка на прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването, която започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК. Проверени са 329 договора, сключени от 24 болници в цялата страна.

Договорите бяха анализирани и се установи, че най-честата схема е една и съща медицинска дейност да се изпълнява от общинско и от частно лечебно заведение, намиращо в същата сграда. Въведената през 2010 г. разпоредба на чл. 9, ал. 6 от Закона за лечебните заведения обаче забранява това. „Ще се събират доказателства за действията – умишлени или по непредпазливост, на изпълнителните директори на здравните заведения. Ще се събират доказателства по действията им по сключване на конкретни договори, уверявам ви, те са множество, които са неизгодни за съответното лечебно заведение. По аналогичен начин беше източена и Военномедицинската академия. Тогава установихме, че в една болница съществува мегаболница, която е частна и чрез нея се източва на практика държавната болница”, поясни Румяна Арнаудова.

С постановление от вчера главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил разследването по всички случаи да се ръководи от Софийската градска прокуратура, за да не се поставят под съмнение близките взаимоотношения между прокурори и местни здравни власти в отделните населени места.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. 2 въпроса от д-р ХаОс

    1. Щом по закон частна болница не може да се намира на територията (вероятно и в съседство?) с държавна или общинско, чий го държи „Пулс“ до МБАЛ-а в Джумаята?
    2. Кой е прибрал комисионната за разрешението на „Пулс“?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *