Благоевградският търговец и поет Батко Лео се вдъхнови от победата на Гришо и му посвети стихотворение, написано на пейка в парка Даунхил

Небезизвестният благоевградски търговец и поет Славимир Андонов-Батко Лео, който преди 9 месеца заряза бизнеса с плод-зеленчук и замина за Англия в търсене на по-добри перспективи, отново изяви лиричната си душа с авторско стихотворение, посветено на Григор Димитров. Вдъхновен от победата на родната тенис звезда, батко Лео озаглави стиховете с тематичния епитет „Победител“ и призна, че е седнал на пейка в лондонския Даунхил парк и започнал да реди римите, повлиян от еуфорията. Ето какво сподели самият той за емоциите, които преживява, предизвикани от съвсем новия му живот в Англия:

„Повече от половин година водя напълно различен начин на живот, за който не съм и помислял, докато си бях в България. През последните години виждах как бизнесът замира и в зеленчуковия ми магазин започнаха да влизат само редовните клиенти и аз знаех, че не мога да разчитам единствено на тях за печалба, а вложенията непрекъснато растяха, заради доставните цени. В един момент се получи дисбаланс между вложения и оборот и с жена ми Мариана решихме да врътнем ключа на магазина и да заминем при сина ни, който вече беше направил проучване за работа и беше открил възможности. Чужбина не е за всеки, но специално аз съм гражданин на света, където и да отида, завръзвам приятелски отношения и много лесно се социализирам. На този ранен етап от настаняването ми в Лондон само езикът се оказа проблем за мен, защото не съм учил английски, а и вече не съм толкова млад, че да запомням бързо, но това не ми пречи да си общувам свободно. По-добре е човек да разговаря и да греши, отколкото да си мълчи и да се свива. Малко или много езиковата бариера създава стрес, който трябва да се преодолее. Започнах работа като отговорник в пералня и имам контакти с много хора. С практика всичко се постига, а аз говоря ежедневно, имам колеги и приятели от различни националности и всеки си говори английски със собствен акцент, това е много интересно и се усеща, когато си комуникираме помежду си. Тук се чувствам добре, живеем заедно със съпругата и сина ми в една квартира и се разбираме идеално, всеки си ходи на работа, отделяме време и за развлечения, обикаляме и разглеждаме забележителности. Макар да е мрачна и дъждовна, Англия е красива по свой специфичен начин.

Другото ми хоби е да следя българският спорт и въобще постиженията на родните звезди, защото това за малко ме откъсва от носталгията и повдига духа ми. Последното събитие, което ме вдъхнови да пиша, беше победата на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който надви белгиеца Давид Гофен с явно превъзходство на турнира на шампионите в Лондон. Останах впечатлен от играта на Гришо, защото това е най-голямата победа в кариерата му до момента. Тъй като сме отседнали в известния Даунхил парк, редовно си правя следобедни разходки, защото работното ми време е разчупено и го позволява. Седнах на пейката до красивото лебедово езеро и започнах да съчинявам стихове за българският №1 в тениса. Не крия, че родните победи провокират поета лирик в мен, защото където и да живея по света, в сърцето си винаги ще остана българин и ще се гордея с постиженията на сънародниците си. На моменти е жестоко да бъдеш далече от дома“ – разкрива Лео, който публикува стихотворението „Победител“ на страницата си във Фейсбук. Силните му рими впечатлиха и трогнаха дори най-циничните представители по нашите географски ширини:

 

Титлата е твоя, Гриша!!!

Купата на ЕЙ ТИ ПИ!

Давид от страх почти не диша!

България ликува и не спи!!!……

 

Късно, в днешната неделя,

с развети родни знамена –

народна радост се споделя

от Лондон – за всички български сърца!!!

Л Е О Downhil Park Road 22:30 ч.

Л О Н Д О Н

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *