Благоевградчанката Лалка Бенгюзова избухна в социалната мрежа: Конкурсът „Жена на годината“ е избор и занимание на един тесен кръжец, кой им дава правото да си присвоят името Благоевград?!

„Съществуващият от години конкурс „Жена на годината на Благоевград“ е занимание на един тесен кръжец, който си разпределя едно звание. Нямам нищо против всеки да прави каквото си иска, но не може 10 души да решават кои жени са и кои не са заслужили да бъдат номинирани за титлата „Жена на Благоевград“, и е абсолютно неприемливо една партия и организация да си присвоява името Благоевград!“.

Острата реакция е на журналистката Лалка Бенгюзова по повод поредните обявени номинации на 10 жени за „Жена на годината на Благоевград“, която ще се излъчи на християнския празник Благовещение.

Изтъкнатата общественичка не за първи път реагира остро във връзка с ежегодния конкурс, който стартира под крилото на женската организация на благоевградската структура на ВМРО „Македония“, а сега от името на НПО. Л. Бенгюзова е категорична, че конкурси може да прави всеки, но не може да се приватизира името Благоевград.

„Могат да нарекат конкурса „Жена на ВМРО“ или както искат, но този тесен кръг дори не е в състояние да оцени всички кандидатури и кой колко и с какво е допринесъл за благото на хората! Има много достойни хора, заслужаващи тази титла, и тя наистина може да се присъжда, но не по начина, по който го прави един приятелски кръг, който се смята за елит или аристокрация“, категорична е Лалка Бенгюзова.

В профила си в социалната мрежа тя предлага своя идея за граждански избор на „Жена на Благоевград“ – на живо, на обществено място публиката да дава аргументирани предложения, които да се допълват с личното представяне на кандидатките. Цялата процедура може да се състои в рамките на благотворителен концерт на самодейни и професионални състави и изпълнители. Накрая с явен вот на публиката да се определи най-заслужилата и тя да има правото да носи званието „Жена на Благоевград“.

„Да твърдят, че професионалните и научните постижения са без значение, а примерно една показна „благотворителна“ акция е решаваща – това за мене е пълен абсурд“, коментира настоящите правила за подбор Лалка Бенгюзова.

Конкурсът „Жена на годината на Благоевград“ се провежда от 2005 г. и досега има 13 носителки на приза. За 2018 г. номинираните са Валентина Атанасова, треньор и председател на плувен клуб „Пирин“; Венета Ифандиева – общественичка, действен доброволец в БЧК; Екатерина Захариева – общественичка, активен член на сдружение „Движение Ние, жените“; Елка Миленкова – общественичка; Милена Донева – ръководител на Комплекс за социални услуги към бюджетно звено „Заведения за социални услуги“ към община Благоевград; Мирела Кючукова – ръководител на Православния център към Неврокопска света митрополия; Нина Илиева – бизнесдама, благотворител; Росица Зиновиева – преподавател по български език и литература, вече пенсионер; Соня Гальова – химик-лаборант в ЮЗУ, защитник на животните; и д-р Юлия Цветанова.

В момента организатор на конкурса е неправителствената организация на Олга Ворошилова и Светлана Йорданова Женско благотворително дружество „Македония“. Предложенията за номинации те събират на телефоните си и на имейла на НПО- то, а решението кой да носи поредната титла през последните години взимат заедно с досегашните носителки на приза. Двете дами са благоевградски снахи, едната бивша. Преди 9 години Олга Ворошилова разкри, че е сред 9000-те жертви на домашно насилие в България, която имала смелостта през 2001 г. да напусне съпруга си заедно с дъщеричката им. Тя е рускиня, родена и израснала в Подмосковието.

Светлана Йорданова в момента е зам. министър на здравеопазването по предложение на вицепремиера Валери Симеонов. Тя бе кандидат за депутат от неговата партия НФСБ от Пловдив за 43-то народно събрание. Родена е в Бесарабската част на Молдова, завършила е химия в Одеса, а през 1992 г. идва в България и се омъжва в Благоевград. Продължава образованието си в ЮЗУ и завършва специалност „Икономика“. Беше сътрудник на зам. председателя на Патриотичния фронт Борис Ячев и секретар на Националния съвет по наркотични вещества към МС. Има син, който е студент. Отказала се е от двойно гражданство и в момента е българска гражданка.

„Обидно ми е, че с коментарите си Лалка Бенгюзова опорочи един красив конкурс, който правим вече 15 години”, коментира Олга Воршилова и допълни: „Изтрих я от приятелите си във Фейсбук”.

„Лалка е направила една номинация и се обидила, че не отговаря на критерий за благотворителност. Става въпрос за проф. Магдалена Глушкова от ЮЗУ. Всеки има право да коментира каквото иска. Аз хейтъри не коментирам”, каза Светлана Йорданова и обясни, че по обясними причини тази година не е била в журито при обсъждането на номинациите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Само питам?

    Тия двете руски блядки какво общо имат с ВМРО, че са окупирали конкурса?

    Отговори
  2. Лили

    Браво на госпожа Бенгюзова ! Повечето от тези жени не са допринесли с нищо за Благоевград.Да нарекат конкурса ЖЕНА НА ВМРО и да си номинира и избират когото си искат.Да обидно е да използват името БЛАГОЕВГРАД.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *