Братя Галеви в списъка „Цацаров“ с 500 издирвани, избегнали затвор, в Ресилово още ги чакат да се върнат, та да спрат кражбите

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка във всички прокуратури в страната за лица, които са избегнали затвора, след като са се укрили. Над 500 души, осъдени за тежки престъпления, не са влезли на топло, сред тях са и така наречените Братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов-Геле от Дупница.
Върховен касационен съд взе решение на 2 май 2012 г., с което намали присъдата на Пламен Галев от 7 на 5 г., а на Ангел Христов-Геле на 4 г. лишаване от свобода. Двамата приятели бяха осъдени за организирана престъпна дейност. Както “Струма” писа тогава, в деня, в който чуха присъдите си, двамата се покриха и оттогава се издирват от Интерпол.
Пет години и половина, откакто изчезнаха Братя Галеви в Дупница, непрекъснато се появяват слухове, че са виждани в различни краища на света.
Дъщеричката на Пламен Галев от приятелката му Юлия – Мария, вече е в предучилищна група в детска градина в Дупница и може да се каже, че не е виждала още баща си, защото беше на около годинка, когато той изчезна. На живеещите в бл. 2 в жк “Бистрица” им прави впечатление, че Юлия не работи никъде, а шофира луксозно „Ауди“ и „Порше Панамера“. В блока се шушука, че Юлия се среща тайно с Пламен Галев в чужбина, но и това най-вероятно е част от фолклора, съпътстващ имената на т.нар. Братя Галеви.
Както “Струма” писа, тя поиска от съда да даде разрешение да извади задграничен паспорт на малката Мария без подпис на баща й, тъй като не се знае къде е той. Съдът разреши Мария да получи задграничен паспорт.
Репортер на “Струма” отиде в село Ресилово, където живееха Галеви, преди да се скрият в дълбока нелеганост. Хората дали от страх, или от добри чувства към тях, искат те да се върнат по-скоро в селото, за да спрат кражбите по домовете. Дори 70-г. Стаменко Йовев, знакова фигура в Ресилово, който сам е изработил черешово топче и понякога събужда съселяните си с топовни гърмежи, е сложил портрет на Пламен Галев и на Бойко Борисов на лятната си вила. Ето какво заяви той:
“Аз съм доволен от Пламен Галев и Гелето. За много неща са ми помагали, но не желая да афиширам за какво. Снимките на Пламен и Бойко Борисов съм ги сложил на видно място. Имам снимка и на Гелето, но вятърът някъде я е попилял. На едни хора от селото им се запали къщата. Пламен Галев даде пари да си сложат нов покрив. С каквото можеха, помагаха. Докато си бяха тук, в селото нямаше кражби. Крадците се страхуваха от тях. Да си идват по-бързо, да се смирят и крадци, и разбойници”, каза Стаменко Йовев, по-известен в селото като Менчо.
Димитрина Димитрова, пенсионерка, която е живяла в Дупница, но се върнала в Ресилово след пенсионирането си, се похвали от Ангел Христов-Геле: “Преди години внучката ми имаше заболяване и я заведох в Сандански на почивка. Наехме стая в къща, която беше до ранчото на майката на Ангел Христов-Геле, много добра жена. Запознахме се и като й казах, че съм от Дупница, тя се зарадва и ми помогна. Показа ни къде се правят процедурите, държа се много мило. Каза ми, ако имам проблем, да отида при сина й в Дупница. Що се отнася до правосъдието и защо не са открити още от Интерпол, не зная, но според мен системата е виновна. Не може да допуска осъдени хора, говоря за всички, скрили се от правосъдието, да се укриват и да не изтърпяват наложените им наказания”, категорична е Димитрина.
Местни жители споменаха, че бивш кинооператор от селото все още е на заплата да охранява имението на Братя Галеви откъм страната на планината, където има борови насаждения. Преди около седмица е имало 20 души на покривите на постройките на имението, които чертаели скици и пишели нещо. Най-вероятно имението или ще се разраства, или ще се извършва някакъв голям ремонт, гадаят в селото.
Както “Струма” писа, имението е регистрирано на офшорка и от общината в Сапарева баня издирват, откакто се покриха Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, кой е собственикът, тъй като близо 15 000 лв. са дълговете към хазната за такса смет и други данъци.
Кметът на Ресилово Силвия Гладникова вчера заяви, че двамата “братя” все още фигурират в избирателните списъци, тъй като не са си сменили адресната си регистрация.
В имението живеят съпругата на Ангел Христов – Радмила, и двете им деца. Тя работи като треньор по художествена гимнастика в Дупница. По нищо не личи, че семейството й е заможно. Ходи спортно облечена и пазарува в магазините в града, като всички дупничани.
Освен емблематичните Братя Галеви сред издирваните лица с осъдителни присъди, е Ивелин Банев-Брендо, който беше осъден за трафик на дрога по така наречената афера “Кокаинови крале”.
Перничанинът Илиян Тодоров също е сред издирваните лица, които са на свобода въпреки че отдавна трябваше да е в затвора. Той нашумя с драмата пред дискотека „Соло“, където уби двама младежи. Според част откоментарите Илиян Тодоров живее необезпокояван в Германия.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *