Брендо в швейцарска афера с двойно гражданство

Семейството на Евелин Банев-Брендо вече е с ново гражданство, научи „Ретро”. Той се е погрижил да скрие от българските власти както близките си, така и фамилните милиони, повечето от които се водят на името на бившата му съпруга Моника Добринова.
По този начин у нас няма да ѝ се търси наказателна отговорност за греховете на бившия ѝ съпруг. Добринова станала швейцарски гражданин, за да се предпази от родните закони и да може да живее спокойно. В ъндърграунда не е тайна за никого, че осъденият на 20 години затвор Брендо е вложил милионите си в швейцарски банки, както и че притежава луксозни апартаменти в Монтрьо.

През 2013 г. в центъра на Монтрьо за продан са обявени чрез търг на съдебните власти два луксозни апартамента. Единият от тях е двустаен с балкон, като е оценен на 920 хиляди франка от съдия-изпълнител. По-малкият е на стойност 190 хиляди франка. Тогава се разшумя, че въпросните имоти са именно собственост на българки от София.

Те не плащали данъци и не давали дължимите такси за поддържане на кооперацията. Според тамошните закони това автоматично задейства процедурата за принудителна продажба. След като съдия-изпълнител започва да рови из собствеността на имотите, става ясно, че дамите собственици са осъдени на три години затвор, зад тях се крие и „кокаиновият крал“ Брендо. Твърдо доказателство, че именно Брендо има собственост там, е, че един от апартаментите е на съпругата му Моника Добринова.

Самата тя взела това решение, за да не може да се домогнат до парите на семейството, независимо че голяма част от тях се намират в офшорки и трудно могат да бъдат проследени. Междувременно самият Брендо е абсолютно неоткриваем, поне според властите. „Кокаиновият крал“ има три произнесени присъди от три различни държави, но самият той е в пълна нелегалност. През юни Румъния му даде 10 и половина години затвор за трафик на 51 кг кокаин. Пред италианските власти адвокатите на Брендо обжалваха 20-годишната присъда, но без успех, и така по делото „Кокаиновите крале” той получи окончателна присъда.

Официално Банев е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Румъния от две години насам още докато срещу него течеше разследването. През цялото време досега Брендо беше в България и редовно се явяваше на делото срещу него, съпругата му, балдъзата и доведения му брат. Последният път, когато се появи публично, бе на 17 март. Тогава лично чу решението на Апелативния съд, че ще лежи 6 г. заради пране на пари от наркотрафик.

Напук на слуховете, че е духнал в чужбина, бдителни посетители в голям столичен хотел често го разпознават сред клиентите на заведенията. Брендо не се набива на очи. Около него няма охрана. Облечен е елегантно, по последен писък на модата. Околните не предполагат, че нисичкият, но добре сложен мъж с каскет, който кротко пие чай или се разхожда спокойно, е „кокаиновият крал“ Евелин Банев-Брендо – осъден за трафик на стотици килограми кокаин от Южна Америка към Европа и за пране на десетки милиони левове от такава престъпна дейност. За разлика от него, приближените му Тинко Гарев, бивш бос на СИК от Хасково, Матей Боев и още няколко души вече са в затвора.

След като в Румъния го осъдиха окончателно на 10 и половина години затвор през юни, не е пристигало ново искане той да бъде екстрадиран там. Няма и постъпили документи към България присъдата му да бъде изпълнена у нас. Ако обаче Брендо реши да стъпи в Румъния, ще бъде задържан веднага, поясняват полицаи.

Единственият път, когато Румъния поиска официално Брендо, беше през април 2014 г., когато му повдигнаха обвинение в северната ни съседка. Тогава българският съд отказа да го предаде, защото румънците не отговориха на питането защо го искат – за разследване, присъда или друго, както и къде ще излежи наказанието си, ако го признаят за виновен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *