Българка взе европейската купа по фехтовка

Българка триумфира с европейската купа по фехтовка. 15-годишната Йоана Илиева спечели надпреварата на сабя при кадетките. Тя води в продължение на цял сезон в класирането, а силното й представяне на първенството на Стария континент в Пловдив я бетонира на върха.

На европейското пред родна публика най-добрата ни фехтувачка заслужи сребърен медал в коронната си дисциплина при 17-годишните. В оспорван и драматичен финал възпитаничката на националния селекционер Ивайло Воденов отстъпи пред унгарката Лиза Пуштай. Бронзовите отличия на сабя останаха за Лиза Гетте (Германия) и Ариане Лебел (Швейцария).

Състезателката на клуб „Свечников” и на академия „Етрополски” надделя именно над швейцарката на полуфиналите в Пловдив като преди това спечели категорично всичките си пет срещи от първенството.

Илиева ще получи европейската купа на специална церемония навръх националния празник трети март в петък. В генералното класиране тя остави зад себе си германките Юлика Функе (второ място) и Лиза Гетте (трето място).

2017 г. е най-силната дотук в кариерата на младата ни надежда в този спорт. Наскоро тя записа личен рекорд за класиране в световната ранглиста за сабя девойки (до 20-годишна възраст) като за първи път влезе в ТОП 50. Йоана прогресира до топ 50 след като на изминалата Световна купа в Сеговия (Испания, 11-12 февруари) се нареди на престижното 14 място в конкуренция на над 100 участнички.btv

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *