Важно за стопаните! Само срещу доказан добив животновъди и земеделци ще получат субсидии

Само срещу доказан добив земеделските производители и животновъдите ще получат помощи. Това е най-важната промяна в изискванията за подпомагане на стопаните, сигнализираха експертите в Общинската служба по земеделие – Благоевград и информираха, че кампанията по директните плащания на площ 2018 г. стартира преди дни и приключва на 12 юни. В този срок всички стопани, които разчитат на допълнително финансиране на дейността си, трябва да подадат заявления за подпомагане в общинските служби по земеделие.

„Повечето хора си мислят, че след като са се регистрирали като земеделски стопани до края на февруари, те вече са кандидатствали за субсидии, но това не е достатъчно”, подчерта гл. експерт Марио Харизанов.

Колегата му Исмаил Ниньов, ст. експерт, обясни подробности около новия момент по доказване на добиви: „Изискването при месодайното животновъдство е за 0,4% добив, т.е. на всеки 10 крави да имат 4 телета добив. В млечното направление, ако кравите се гледат в планински район, трябва да има поне 1500 литра мляко на животно на година. Добивът се доказва от 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. Земеделските производители имат право да продават продукцията си дори на пазара, но вече трябва да сключват приемо-предавателни протоколи за изкупуването й. Документите, с които се доказва добивът, са фактури, приемо-предавателни протоколи или други документи, описани в закона, като те трябва да се представят от 5 до 30 октомври 2017 г. в Разплащателната агенция“, обясни подробно експертът.

В кампанията за директни плащания земеделци и животновъди могат да кандидатстват по различни мерки. Право на допълнително финансово стимулиране имат пълнолетни лица, може и чужди граждани, които имат стопанство от минимум 5 дка, като на едно място да не е под 1 дка, да имат най-малко 5 крави с юници в месодайно направление или най-малко 5 млечни крави в планински район.

„До миналата година долната граница за кравите беше 10 бройки в планински район“, уточни друга важна промяна Исмаил Ниньов. Освен животновъдите и земеделците по някои от схемите и мерките по директните плащания могат да кандидатстват и хората, които са обработвали тютюн през 2007-2009 г. Кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски стопани, като това не важи само в три случая: ако имотите им се намират в планински райони, които се водят необлагодетелствани, ако са обработвали тютюн между 2007-2019 или ако имат над 50 животни дребен рогат добитък – овце и кози.

„Досега всички стопани имаха право да кандидатстват за субсидии и по мерките за агроекология и биоземеделие, но вече това право се дава само на тези, които предни години са кандидатствали, като те пък нямат право да увеличават стопанствата си“, отбеляза още Исмаил Ниньов. „Изключение се прави само за мярката „Застрашени от изчезване местни породи” като каракачанска коза, западностаропланински овце и т.н. От тази година отпадат и парите, които се даваха за пасторализъм (за паша на животни в паркови територии). Стопаните могат да кандидатстват по повече от една мярка в зависимост от това какво отглеждат, припомни гл. експерт Марио Харизанов. За зеленчуци и плодове има допълнителна схема, от която стопаните да се възползват и по която плащанията са по-големи субсидии”, обясни той.

Субсидиите по схемата за единно плащане на площ тази година са 19,80 лв. на дка, независимо какво се отглежда, и са малко по-високи от миналата година. Зелените плащания са по 12-13 лв. на декар, преразпределителните плащания са по 13-14 лв./дка, за планинските райони са 25 лв./ дка, ако са високопланински, и 12 лв./дка, ако е нископланински район. Всички субсидии, като се сумират, могат да стигнат до 60-70 лв. на декар. Схемите за подпомагане на животновъдство и земеделие са с европейско и национално финансиране.

Над 650 души само в община Благоевград кандидатстват всяка година за субсидии за земеделие и животновъдство, като сред тях има хора с големи стопанства, които взимат по 90-100 000 лв. на година.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *