ВАЖНО! Плащанията в брой до 5000 лв. от 1 август

Таванът на плащане в брой от 10 000 лева в момента да падне до 5000 лв. от 1 август, от началото на следващата година – до 3000 в., а след това – до 1500 лв.
Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на приетите от правителството промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК). Те бяха предложени от министъра на финансите Владислав Горанов, съобщава вестник „24 часа“. Одобрените от правителството промени вече са внесени в Народното събрание.

Предложена е и промяна в Кодекса на труда, която задължава работодателите да плащат трудовите възнаграждения на служителите си само по безкасов път в банка, избрана от служителите. В мотивите за поправките се изтъква, че така ще се ограничат „плащанията в плик“ и сивата икономика.

Според вносителите, банковата система вече има достатъчна клонова мрежа, за да не бъдат затруднени разплащанията.

7-дневният предупределителен срок за уведомяване на Националната агенция за приходите за предстоящо прехвърляне на предприятие или преобразуване по Търговския закон да се удължи на 2 месеца, гласи друга поправка ДОПК. Нейната цел е да се даде възможност на данъчните да могат да наложат допълнителни обезпечителни мерки за събиране на задължения към бюджета.

В момента, заради краткия срок, честа практика е прехвърляне на фирми с дългове на безимотни лица, от които не могат бъдат събирани неплатени суми.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *