Високоспециализирана манипулация извършиха в МБАЛ – Благоевград! Спасиха 80-г. мъж с поставяне на стент заради стеснение на дванадестопръстника

Животоспасяваща процедура – единствен шанс за 80-г. мъж, бе извършена от гастроентеролозите  в благоевградската болница. Поставен е успешно метален саморазширяващ се стент на пациент със стеснение на дванадесетопръстника.

„Високоспециалзираната процедура избави човека от нетърпими болки и му спести голяма оперативна намеса, която поради усложненията е неподходяща”, каза началникът на гастроентерология д-р Румен Цацов. Това е втората успешна манипулация с поставяне на стент, извършена само за месец в МБАЛ – Благоевград от екипа на гастроентерология начело с д-р Румен Цацов и колегата му д-р Румен Петков.
Ето какво поясни началникът на гастроентерология: „Касае се за пациент с диагностицирано онкологично заболяване на панкреса, което прораства към дванадестопръстника и води до почти пълна стеноза. Болният постъпи по спешност в тежко състояние. Екип ни извърши спешно манипулацията, ролята на стента е да възстанови пасажа през засегнатия участък, за да може мъжът да се храни нормално и да приема течности и медикаменти. Тази високоспециализирана процедура се провежда само в някои университетски клиники и не е осъществявана досега в Благоевград и региона. Подобни стентове се поставят при пациенти с високостепенна стеноза на дуоденум /дванадесетопръстника/, която не позволява нормално хранене и приемане на течности”, обясни д-р Цацов.

Двамата гастроентеролози въвеждат и нова методика за контрастиране и манипулации /екстракция – изваждане на камъни / от жлъчните пътища. Този метод, наречен ЕРХПГ /ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография/ също се осъществява само в отделни университетски клиники и до този момент не е осъществяван в Благоевград и областта.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *