Всеки втори казанджия крие изварена ракия, за да отърве данъците

Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща акциз. За 10-те месеца на годината са задържани над 151 тона високоградусов алкохол и близо 118 тона вино, както и над 18 500 литра бира. Дотук през ноември са задържани над 10 т етилов алкохол и близо 20 000 литра вино.

Според цифрите в страната има 1500 регистрирани казана, където се изварява ракия за домашно ползване. 60 процента от тях обаче декларират нулева производителност и така си спестяват акциза. Масирана акция на митничарите от началото на есента до момента обаче показала, че всички те работят и дестилират спирт, пише Монитор.

„Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон. Паралелно с това митническите служители ще правят проверки и по линия на нелегалните „казани“, т.е. обекти, в които се изварява ракия „на черно“, без да са регистрирани като СМОД (специализирани малки обекти за дестилиране – казани) и които се явяват нелоялна конкуренция на регистрираните казанджийници и търговци“, обясниха за „Монитор“ от агенцията.

За около месец митническите служители са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз. Открити са над 30 нарушения, свързани предимно с неподадена справка-декларация за акциз, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните казани. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Активните действия на митническите служители, в някои случаи съвместно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който масово се изварява домашен алкохол от грозде и плодове.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество – по пълната ставка на акциза – 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.

В същото време ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *