ВЪН ОТ СИСТЕМАТА! Пенсионират всички, навършили възраст учители и непедагогически персонал в Пиринско

Началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов изпрати писмо до директорите на училищата в Пиринско да предприемат действия за пенсионирането на учители и непедагогически персонал, както и за освобождаването на работещите пенсионери.

„С цел повишаване на капацитета за реализиране на националните приоритети в сферата на средното образование, както и за подкрепа осигуряването на възможности за кариерно развитие на младите хора в област Благоевград, съобразявайки се с графика на учебното време, следва да предприемете действия за прекратяване на трудовите правоотношения с педагогически специалисти и непедагогически персонал по Кодекса на труда /КТ/, както следва: по чл. 328, ал. 1, т. 10 КТ – при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, и по чл. 328, ал. 1, т. 10а – когато на работника или служителя е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване”, посочва началникът на РУО в писмото и разяснява предпоставките и основанията, даващи право на работодателите да прекратяват трудовите правоотношения в двата случая. Той подчертава, че директорите могат да получат служебно от НОИ /Националния осигурителен институт/ информация относно наличието на упражнено право на пенсия от работника или служителя, като НОИ предоставя безвъзмездно тази информация в 14-дневен срок от получаване на искането. „Преценката дали работникът или служителят е придобил право на пенсия следва да се направи от работодателя единствено при предоставени трудови, осигурителни книжки и други документи, удостоверяващи придобит осигурителен стаж”, се казва още в писмото.

„Никога не съм крил мнението си по този въпрос, ще го кажа и сега: има много млади безработни хора, смятам, че трябва да им дадем шанс и възможност да влязат в системата“, заяви пред репортер на „Струма“ Ивайло Златанов.

Припомняме, че в РУО също имаше „чистка“. В края на учебната година министърът на образованието пенсионира трима дългогодишни старши експерти по БЕЛ, математика и ОСО /организация на средното образование/.

Директори и учители адмирираха действията на началника на управлението и изпратеното от него писмо и коментираха, че наред с преподавателите, има и непедагогически специалисти, като касиери, счетоводители, параджии, хигиенисти, портиери, които са за пенсиониране, а някои от тях са работещи пенсионери, т.е. вземат и пенсия, и заплата.

„Смятам, че писмото на началника е един вид за подкрепа и да ни даде кураж да пенсионираме тези, които се опъват“, сподели директорът на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия инж. Евтимка Митева. Тя допълни, че в ръководеното от нея училище се пенсионират трима учители – по БЕЛ, чужд език и по един от специален предмет. „Дори помолих колежката по български език и литература да остане още една година, за да си изкара випуска, но тя отказа”, призна шефката на ПГСАГ. На въпроса дали има млади педагози, които да наследят пенсиониращите се и да се адаптират успешно в системата на образованието, инж. Митева каза: „Това зависи и от нас, да им помогне и да ги подкрепим, а най-важното е те да имат желание“.

Директорът на средно училище с изучаване на чужди езици д-р Светлин Абаджиев сподели, че вижда резон в писмото на началника на РУО и наистина трябва да се дава път на младите хора. „Със сигурност ще се разделим с някои колеги. На този етап не мога да кажа колко. Ще имаме яснота в края на този и началото на следващия месец, когато колективът се събере, прегледаме и обсъдим нормативите, но пенсионирани ще има”, поясни директорът на СУИЧЕ.

Още преди получаването на писмото ръководителят на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов сподели, че се пенсионират трима учители – Росица Зиновиева по БЕЛ, дългогодишният заместник-директор по учебната дейност – математичката Даниела Китова, и Златка Велкова – по немски език. „За голямо наше съжаление г-жа Китова вече не е на работа, пенсионира се на 1 август“, признаха служители на НХГ, дежурещи вчера на входа на училището.

Директорът на ІІ ОУ Христо Манчев пък коментира, че пенсионирането се извършва по преценка на работодателя, и изрази мнение, че е много важно директорът да анализира различните факти и обстоятелства и да се съобрази с желанията на учениците и техните родители. Така например, ако един начален учител отговаря на условията за пенсиониране, докато води 2-ри клас, то би могъл да остане, за да си изведе класа до завършване на начално образование /4-ти клас/, или пък учител, преподаващ в 6-и клас, да остане още 1 година.

„Писмото е един вид напомняне към директорите, че колективите трябва да се подмладяват, с което аз съм съгласен. Тази година ще пенсионирам един учител, а догодина повече“, каза Христо Манчев и издаде в аванс, че заедно с почетния председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Самуил Шейнин провеждат мащабно изследване, свързано именно с навлизането на млади кадри в системата и тяхната мотивация за работа.

Математическата гимназия в Благоевград търси учител по физика и астрономия на мястото на пенсионираната физичка Румяна Попова и трима хигиенисти. Отговаряща на условията за пенсиониране са и счетоводителката Валя Давидкова, и секретар- касиерът Катя Шопова, която безспорно е живата история на училището и работи в ПМГ от основаването й през 1972 г.

От ръководството на Езиковата гимназия поясниха, че няма хора за пенсиониране, още повече че с влизането в сила на новия училищен закон през лятото на миналата година бяха пенсионирани накуп близо 10 учители.

„Нямаме колеги за пенсиониране, миналата година пенсионирах 4-ма”, поясни директорката на ХІ ОУ Марияна Митова.

В началото на този месец в Професионалната гимназия по икономика се пенсионира дългогодишният портиер Стойка Илиева, а до Нова година никой от колектива няма да отговаря на условията за пенсиониране.

В VІ СУ в заслужена почивка се оттегля педагожката с 40- годишен стаж, 26 от които като психолог в училището, Василка Стоименова. Тя е изключителен специалист, отдаден буквално денонощно на работата си, децата я боготворят, а колегите й я разубеждаваха да промени решението си и да не се пенсионира. „Знам, че има млади хора с ентусиазъм и заряд и не искам аз, възрастният човек, да заемам мястото, с което някой друг ще храни семейството си, упражнявайки тази професия. Сигурна съм, че младият човек ще даде още повече от мен. Така го усещам”, заяви неотдавна в интервю за „Струма” Василка Стоименова.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Нина

    Кои от кандидатите спечелиха конкурсите за експерти по математика и ОСО???

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *