В РАЗГАРА НА КАМПАНИЯТА! Собствениците на лозя в Санданско берат гроздето по списъци, клиентите го купуват направо от масивите

Кампанията по прибирането на гроздето от сортовете „Мерло” и „Каберне” върви с пълна сила в община Сандански. На десетки места по улиците са поставени табели с надпис „Мерло – 0.70 лв., Болгар – 1.00 лв.”. По-голяма част от реколтата обаче е спазарена и се изкупува направо от масива.

„Това е най-добрият вариант за нас, лозарите, гроздето да бъде изкупено, за да не се пренася от масива в дворове и гаражи”, каза Иван Попов, който е пенсионер, но работи като охранител. „И за нас като стопани, и за тези, които купуват гроздето, е по-добре да се избегне товарене, претоварване и влошаване качеството на гроздето”, коментира Ив. Попов, който бе на лозовия масив в местността Подината с дъщеря си, зетя банкер и внучките. „Пазарил съм всичкото количество на цена от 0.80 лева на килограм за сорта „Мерло” и „Мелник”. Цената е много изгодна. Хората идват тук, взимат и товарят, плащат на място”.

Дъщеря му, съпругът й, който е банкер в Благоевград, с приятели и роднини още от ранна сутрин се включили в гроздобера. Малко преди 13.00 ч. бяха вече приключили.

Тази година реколтата е по-слаба от миналата година заради летните горещини. От декар се прибира около 700 килограма грозде. Миналата година са добили почти два пъти повече. Но тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.

„Берем по списък и с уговорка. И тази година обаче имахме „помагачи” – крадци, които са шарили по лозето. Мисля, че точно в сезона, преди и по време на гроздобера, общината трябва да постави добра охрана на лозята”, каза Ив. Попов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *