В сезона на кърлежите! НИКОГА не правете това

При мисълта да намеря кърлеж в кожатаси ме побиват тръпки. Но сега е времето на годината, когато семействата прекарват повече време на открито. И тази година има бум на кърлежите. Лятото е идеалното време за барбекю в задния двор, за излет и пешеходни пътешествия. Също така е и идеалното време за кърлежа, да си намери домакин!

Изключително важно е да проверите себе си, вашите деца и вашите домашни любимци за кърлежи след като сте прекарали време навън с тях. Тези малки същества могат да ви заразят с едно от няколкото сериозни заболявания.

Вземете превантивни мерки, за да избегнете кърлежите, когато прекарвате времето си на открито. Косете тревата, дръжте дървесината добре подредена и стойте настрани от залесените площи. Ако трябва да прекарате времето си в гората, носете дълги панталони, ризи с дълъг ръкав и друго защитно облекло. Ако се случи да откриете кърлежи в кожата си, уверете се, че знаете как да ги премахнете правилно.

Как да НЕ махаме кърлежа:

1. Не го въртете

Използването на фини пинсети е един от начините за премахване на кърлежи от кожата ви, но внимавайте да не завъртате пинсетите. Завъртането при издърпване може да доведе до откъсване на тялото на кърлежа от главата или устата му.

2. Не горете кърлежа

Може би сте чували, че най-добрият начин за премахване и убиване на кърлежа е да го изгорите. Това е мит. Ню Йорк Таймс обяснява: „Травматизирането на насекомото с топлина или прекомерна сила носи също така риск и допълнително увеличава вероятността от инфекция.“ Да не говорим за риска да се изгорите!

3. Не се опитвайте да удавите кърлежа

Опита да се удави кърлежа с помощта на бензин или спирт никога не е добра идея. Може да отнеме часове, докато кърлежът наистина се задуши, като му даде повече време да предаде смъртоносна инфекция или болест.

Правилният начин да премахнете кърлежа

1. Използвайте фини пинсети

Важно е да използвате правилните инструменти, когато премахвате кърлежа. Най-ефективният начин за премахване на кърлежи е използването на фини пинсети. Можете също така да използвате инструмент, известен като „Туистър“, специална пинсета, която можете да намерите при ветеринар. Въпреки че никога не трябва да въртите кърлежа с пинсети, Туистър е проектиран да захапе тялото на кърлежите без да оказва натиск върху устата или корема му. Завъртането му в една посока освобождава кърлежа от кожата ви безопасно и ефективно.

2. Хванете кърлежа колкото се може по-близо до повърхността на кожата

Използвайте чифт фини пинсети, за да хванете кърлежите възможно най-близо до кожата. Кърлежа влиза в кожата с помощта на устата си, така че захващането близо до кожата ви ще ви помогне да уловите устата вместо тялото. Бъдете внимателни, да не изтръгнете кърлежа около средата му! Така може да се стигне до изтискване на заразената течност в тялото ви.

3. Издърпайте нагоре, като използвате постоянно налягане

След като пинсетите ви са на мястото си, леко издърпайте нагоре от кожата. Бъдете внимателни да не завъртите или да не изтръгнете пинсетите. Ако тялото на кърлежите се откъсне от главата или устата му, отстранете останалите части с пинсети.

4. Почистете ухапването и измийте ръцете си

След като успешно премахнете кърлежа от кожата си, измийте добре ръцете си и почистете зоната на ухапване. Сапун и топла вода, йоден разтвор или алкохол.

5. Изхвърлете правилно кърлежа

Според Здравната организация, правилният начин да се освободите от кърлежа е да го пуснете в тоалетната, да го увиете в нещо, да го натопите в алкохол или го поставете в запечатан плик или контейнер и го изхвърлете.

6. Наблюдавайте за симптоми

След като премахнете кърлежа от кожата си, почистете района и го изхвърлете правилно, уверете се, че нямате каквито и да е симптоми от ухапване от кърлежи. Честите симптоми могат да включват треска и обрив. Ако забележите някакви симптоми, незабавно се обърнете към специалист./beu.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *