Германец започна строеж на първия в Югозапада паркинг за каравани върху 21 дка край Хотово

Германец, получил удостоверение за пребиваване в България едва през октомври миналата година от МВР – Пазарджик, успя за 9 месеца да си купи българска фирма, после и нива в местността Жълтата вода над санданското с. Хотово, да си издейства първоначалните разрешителни за строителна дейност и дори да започне складиране в местността на строителни материали. С тях 51-годишният Томас Шпийс ще прави в Санданско първия в Югозападна България паркинг за каравани.

Немецът успя за рекордно кратко време да се ориентира в дебрите на българското законодателство, след като само след 2 месеца пребиваване в страната ни, на 22 декември 2016 г. получи разрешение от ОбС в Сандански за преотреждане на имота за жилищно строителство и места за паркиране на каравани и за изработване на съответния ПУП. Съветниците дори му дадоха принципно съгласие за прокарване на елементи на техническата инфраструктура през общински пътища, за да може Шпийс да реализира инвестиционното си намерение.

Паркингът за каравани ще се шири върху площ от 21.413 дка. В него успоредно ще бъдат изградени жилищна сграда с впечатляващата площ от 964 кв.м, а около нея върху терен от 3,1 дка ще бъдат обособени местата за паркиране на караваните. В рамките на имота е предвидено изграждане на вътрешна алейна мрежа за достъп до жилищната сграда и паркоместата и много зеленина.

Чужденецът строи от името на фирмата „ТХС груп“ ЕООД, която е с регистрация в Сандански и основен предмет на дейност производство на горно облекло. Шпийс я купува през декември 2016 г. от Александър Пешников и в момента е едноличен собственик на капитала й от 5000 лв.

„Да, чух за намерението на германеца, даже се появи преди седмица и започна да кара горе в нивата някакви колци, но не знам подробности за строителната му идея, защото той не говори български”, призна кметът на Хотово Стоян Котов. Въпреки това той не скри задоволството си от факта, че в селото му се появява чужденец, който при това ще инвестира в бизнес, колкото и необичаен да е той за този край.

„Шпийс всъщност ще е вторият ни чужденец – вече си имаме руснак, който си купи тук една сериозна къща и сега строи със собствени средства параклис, който ще носи името на Св. Архангел Михаил”, похвали се селският управник.

Колкото и нетрадиционно да е инвестиционното намерение на Томас Шпийс, то всъщност би могло да се окаже много печелившо за него. Като цяло инвестицията се състои в обособяване на отделните паркинг места и оборудването на всяко от тях с електрическо захранване, както и осигуряване на 24-часова охрана. Като допълнителни екстри могат да се предложат сервиз за кепмери и каравани, специализиран сервиз за обитаемата част на кемпера, зареждане с бутилки газ пропан, магазин за консумативи и аксесоари с монтаж и т. н. Срещу това собственикът на паркинга прибира наем. В няколкото кемпинг паркинги по нашето Черноморие наемът е месечен – по 50 лв. без ДДС, а цената на целогодишния абонамент е 360-400 лв. без ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *