Страшна трагедия в живота на Мия Сантова

Телевизионната водеща Миа Сантова е съсипана от скръб, след като погреба майка си Камелия в началото на миналия месец. Двете са изключително близки, особено след като бащата на Миа си отива от този свят още в края на миналия век. Христо Сантов е бивш директор на Българската кинематография, завършил в Москва прочутото висше училище за кино и театър ВГИК. От първия си брак има дъщеря Мила, бивш зам.-министър на културата. Запленен е от втората си съпруга Камелия, която е известна столична красавица, още докато тя работи като стюардеса, пише вестник „ШОУ“. Майката на Миа е една от първите българки, които се качват на борда на самолетите на тогавашната държавна фирма ТАБСО, по-късно преименувана на „Балкан”. Попада на първата си работа случайно. Както се разхожда, среща приятелка от Английската гимназия и съотборничка в баскетболния отбор на „Левски”. Тя вече бачка в ТАБСО и й обяснява, че тече конкурс за стюардеси. В онези години щатните жени по самолетите са едва пет-шест щастливки, които имат славата на богоизбрани. Сантова си спомня, че първоначално идеята да се яви на конкурса й се сторила напразно губене на време: „Нямах самочувствието на манекенка и казах на приятелката ми, че със сигурност няма да ме приемат. Тя се разгорещи, започна да ме убеждава, че имам всички данни и трябва да опитам. После се прибрах вкъщи и споделих с брат ми, който от дете е бил най-добрият ми приятел”.

Братът на Камелия Сантова е известният журналист Евгений Станчев. Той също смята, че е необходимо по-малката му сестра да опита късмета си, но не и задълго да разчита на тази работа.  След като една от най-близките й приятелки Светла, първата жена на Иван Славков – Батето умира в самолетна катастрофа, майката на Миа решава да се откаже от професията си на стюардеса. Камелия била резервната стюардеса на злощастния полет до Берлин, при който „Ил-18” се разбива и причинява смъртта на всичките 86 души на борда. На нея обаче се пада отговорността да върне в родината тленните останки на загиналите в трагедията, случила се през 1966 година край Братислава.

Пътува със самолета, който ги транспортира, и непрекъснато си спомня как със Светла обсъждали какво ще пазаруват от чужбина. След като през 1997 година Христо си отива от този свят, Миа и майка й стават още по-близки. Тогава Миа е едва на 23 години, но майка й и е опора във всичко, дори в работата. Помага й да направи интервю с шейх Хасан Насрала, шеф на страховитата тогава групировка „Хизбула“ като финансира пътуването до Бейрут. Дъщеря й е само на 20 години, но успява да влезе при един от най-важните мъже в света тогава. Насрала говори с младата журналистка цял час, което е прецедент за него. След толкова премеждия бившата стюардеса дочака и огромна радост – първото си внуче.

През 2015 година дъщеря й ражда Ида след един спонтанен аборт заради лекарска грешка. Малката принцеса е кръстена на героинята на Ханс-Кристиан Андерсен, а година по-късно родителите й се венчават официално. Миа и любимият й Светослав, който има голяма дъщеря и дори внуче от предишния си брак, се вричат на скромна церемония в присъствието на най-близките. Миа е категорична, че е намерила партньора в живота си и сватбата е логично продължение на тяхната връзка. А тя започва в самолет-машината, с която майка й Камелия винаги свързва живота си. Телевизионерката предлага на човека на съседния стол четиво, той безмълвно взима списание, полетът приключва и двамата се разделят. Миа се прибира у дома, когато до нея спира кола и шофьорът й обяснява, че е приятел на спътника й в самолета. Той бил притеснителен, но много иска да се запознае с нея. Сантова дава визитка картичка и романът й започва. Сега Светослав й е опора и в поредното изпитание – да продължи живота си без майка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *