Грузински патладжан с нар, монголски хуушуур, руска торта с извара сред атракциите на кулинарен фестивал в АУБ

Традиционната кухня на 14 националности и уникални танци оживяха по време на кулинарен фестивал, представен от студенти на АУБ от различни краища на света. Албанско реване, грузински патладжани с нар, шашлици, руска торта с извара, украински борш бяха само част от над 150-те ястия, които многобройните гости имаха възможност да опитат.
Сред най-многолюдните бе българският отбор начело с преподавателката по английски език д-р Сенем Конедарева.
Нашенци примамваха погледа на чужденците с препълнена трапеза с вкусни гозби – боб с наденица, мусака, няколко вида баници, погачи…
„Отборът ни се състои от 10 човека. Започнахме да готвим вчера следобед“, разказаха от БГ тима, част от който бе благоевградчанката Стойна Йорданова. Тя бе сред отличниците на ПМГ от випуск 2017 г., сега е първокурсничка в АУБ и се изяви в танцовата програма.
Облечени в народни носии, българите, част от танцовия клуб „Самодива“ на Американския университет, заслужиха бурните аплодисменти на публиката с представените Малешевско и Петрунино хоро.
Останалите участници във фестивала също показаха част от националната си култура. Особено атрактивни, облечени в ефектни носии, бяха и представители на Казахстан, които впечатлиха публиката с традиционни за страната си песни, танци и тестени ястия с месо и мед.
Групата на Албания също приготви вкусни гозби. Превъзходни бяха и руските пироги, сръбският черешов пай, а испанският тим щедро черпеше със сангрия всички желаещи да опитат напитката от вино и плодове
Отборът на САЩ начело с преподавателя Марк Ленард заслужи овации с приготвените от тях пикантна доматена супа с кафяв боб, със и без месо, и домашни курабии.
Поздрав към всички отправи президентът на АУБ д-р Стивън Съливан, който сподели, че е горд и шастлив да присъства на уникалното за България и региона събитие.
С кулинарния фестивал завърши 20-то издание на инциативата „Международна седмица“ в Американския университет в България. Юбилеят бе отпразнуван подобаващо с огромна ефектна торта с фойерверки, а накрая млади хора от 40 националности извиха кръшно хоро в спортната зала на университета.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *