Грък с бизнес в Банскo: В България живеете във виртуална реалност, мислите, че е рай, но това е адът, никой не си плаща на 100% данъците и ще се повтори картинката като при нас в Гърция

Грък дойде в Банско, установи се и разви успешен бизнес. „България предлага много добри възможности, стига човек да знае какво иска и как да го постигне, как по най-добрия начин да развие бизнеса си, така че той да му носи добри печалби”, категоричен е Дионисис от Драма. Той от девет месеца живее в Банско и е собственик на бижутериен магазин, който се намира на търговската улица „Пирин“. За този кратък период успява да развие магазина, да привлече клиенти и само за четири месеца да възвърне всичките пари, които е вложил в него. Разликата в данъците в България и Гърция е основната причина, поради която той е избрал да живее и работи в България.

„За последните пет години данъците, които се плащаха в родината ми, са станали десет пъти по-високи – казва Дионисис и допълва: Тук данъкът, който плащам, е 10%, ДДС- то  ми е 20% и застраховката на магазина 165 лв., а в Гърция  49% е само данъкът, 20% отиват за застраховка и 24% е ДДС- то. В България сумата, която ми беше необходима, за да отворя магазина, беше 8500 лв., а в Гърция за същия магазин са ми нужни  30 000 лв.”, разказва той.

По думите му  в България всичко е по-лесно, отколкото в южната ни съседка. Административно нещата са по- подредени и се случват по-бързо. Той споделя, че за да  отвори магазин в Гърция, му е нужно време поне един месец, а тук го е направил за 1-2 дни.

„В България за един час получих номер на ДДС. За един ден отворих фирмата, открих  и банкова сметка, а в Гърция са ми необходими дни, дори и месец. Не само това ме доведе в България. В Гърция парите, които са ми необходими, за да живея нормално, са около 2000 евро, а тук са ми необходими два пъти по-малко“, разказва търговецът.

Не се оплаква и от печалбата си в България, дори успява и да спести и спестеното изпраща на децата си в Гърция. Само за четири месеца Дионисис е възвърнал сумата, която е вложил в магазина си, и е започнал да печели. Лично за него месеците ноември, януари, февруари и април са били много добри, декември е бил слаб за търговията му, март е бил търпим и май доста слаб отново. Той споделя, че средно изкарва между 8000-10 000 лв. на месец, което за него е много добре. Другото предимство, което открива в България, е, че дори на по-малка надценка на бижутата си печалбата му е по-добра, отколкото в Гърция. Дионисис пояснява, че тук ако материалите за изработка на един пръстен например са на стойност 5 лв., той спокойно може да го продаде на 10 лв., с което  може да покрие разходите си и да има печалба, а в Гърция същото бижу трябва да го продаде на цена минимум 25 лв., за да  покрие разходите и да реализира печалба.

На въпроса защо българите бягат в Гърция, за да печелят по- добре, отговорът беше много прост – защото парите, които изкарат там, тук се удвояват.

„Българите работят в Гърция за 25 евро надница и като се върнат в България, те се удвояват, но там живеят мизерно – по 5-6 човека в малка къща. Много българи от Гоце Делчев и други населени места, които са по-близко до границата, работят в Кавала или Драма, но си живеят в България, пътуват всеки ден. Излиза им по-евтино да пътуват, отколкото да живеят в Гърция, да плащат наеми, сметки и т.н. Аз не мога да работя за 25 евро на ден, защото не се задоволявам с тях.  Имам малка  фабрика в Гърция, където се произвеждат артикулите, които продавам тук в магазина. В нея работят  5 човека. Аз им пращам  дизайна, те го правят и ако има нужда от корекция, я правя тук сам”, разказва Дионисис.

„Хората, които работят  тук, не мислят да променят нещо, да направят нещо различно, затова не печелят. Трябва да мислят какво да направят, каква промяна, за да постигнат повече, за да развият бизнеса си. Така не се прави, трябва да се мисли. Ние със съпругата ми вече обмисляме да разширим бизнеса си в Банско с още един магазин. В него ще се предлагат неща, които ги няма в областта. Необходимо е обаче и общината да защитава това място, за да има по-добри клиенти. Голям проблем е липсата на втора кабина, за да се привлекат повече и по-добри туристи. Трябва да се положат много усилия в тази насока”, казва Дионисис. Той прогнозира, че ако българите не се променят и не направят нещо, тук ще се повтори картинката от Гърция

„Никой българин не си плаща данъците на 100% и затова ги е страх. Мен не ме е страх, защото аз си плащам всичко. Ако те не плащат, след време ще дойдат гърците и ще завземат всички магазини и ще развиват бизнеса си тук. Това, което се случи в Гърция през последните 7-8 години, ще се случи и в България. Българите правят грешка, че теглят кредити за къщи, коли, почивки,  екскурзии и почивки. Същото се  случваше  в Гърция преди 20 години. Вижте сега какво е положението там. Животът става много труден и скъп. Винаги съветвам приятелите си да плащат данъците си и да не теглят кредити, защото рано или късно банките ще си вземат всичко. Съветвам ги да си намерят хубава работа и със спечелените пари да си поправят къщите. Моята кола е на 11 години, но не съм дошъл в България, за да си купувам кола, а за да си намеря работа, да намеря по-добър живот. В момента българите живеят във виртуална реалност, слагат си очилата и виждат рая, но не е рай, това е адът, но тепърва ще го разберат”, съветва Дионисис.

А в България заедно с жена си Дионисис е намерил своя втори дом, намерил е много приятели и не се оплаква от нищо.

„С жена ми се влюбихме в Банско, в планините и в хората, които са много дружелюбни. Навсякъде има и хора, които не са добри, но тук всичките ми съседи са много добри и създадохме много приятелства. Много ми помагат. Има много гърци, които живеят в Банско, но най-добрите ни  приятели са българи”, казва гръцкият търговец.

ЯНА ЙОРДАНКА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *