Гурбетчийка издъхна в австрийски затвор, събират пари да я приберат и погребат

Белодробна емболия застигна 50-годишна жителка на ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, докато изтърпявала присъда в затвор в Австрия. Семейството на Елка Трайкова обаче няма как да осигури 1800 евро за транспортиране на тялото до България. Близките й стартираха кампания за събиране на сумата, възлагайки я на бившия кметски наместник на квартала, ромския общественик Стефан Лазаров.
Поне няколко години жената работила в Австрия като чистачка на частни домове. Грижила се е и за поддръжка на градините. Защо точно е попаднала в затвора никой не можа да каже, но според роднините й тя била натопена или подведена.
„Елка почина преди два месеца в техен затвор. Едва сега освобождават тялото след приключване на процесуално-следствените действия. За транспортирането на трупа са необходими 1800 евро, с които семейството не разполага“, казва ромският общественик Стефан Лазаров.
Белодробното заболяване не е било лекувано своевременно, жената е вдигнала висока температура в затвора и лекарите не са успели да я спасят въпреки направените усилия.
Стефан Лазаров вече е поставил кутия за дарения в пощата в ромския квартал „Изток“. Надеждата му е средствата да бъдат събрани от наши сънародници, които са заминали на гурбет в Кипър, Италия и Испания.
„Обединете се. Ние винаги си помагаме. Не за първи път събираме пари, за да докараме наш близък, починал в чужбина. Дано и този път се справим. Елка има две деца, които неуморно плачат. Дори не могат да изпратят майка си в последния й път. Дано има хора, които да се отзоват. Нека да се обединим, да докажем, че кюстендилските роми си помагат в нужда“, коментира още Лазаров, който е бивш учител.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *