Двойно по-малко молбите за еднократна помощ за първолаци в Гоце Делчев и Гърмен заради миграция към САЩ и Западна Европа

Драстично е спаднал броят на децата, които ще получат еднократна социална помощ за първокласници през тази учебна година в общините Гоце Делчев и Гърмен. Това съобщиха за „Струма“ от дирекция „Социално подпомагане“ – Гоце Делчев.
От там допълниха, че тази година подадените молби за такава са общо 343. От тях 174 са за община Гоце Делчев и 169 за община Гърмен. Отпуснати са еднократни помощи в размер на 250 лева на общо 330 семейства. 10 са отказаните молби. Като причина за отказа са посочени по-високите доходи на член от семейството.
През миналата година за помощ за първокласници са кандидатсвали общо 503 семейства. Отказани са били 10, отново поради същата причина.
От „Социално подпомагане“ – Гоце Делчев смятат, че причината за спада на броя на кандидатите и отпуснатите помощи е намаляването на броя на първокласниците в двете общини. Срокът за кандидатстване за помощите за първокласници още не е изтекъл, така че от дирекцията очакват да получат още молби.
От миналата година общините Хаджидимово и Сатовча се обслужват от нова териториална дирекция „Социално подпомагане“. Тя е ситуирана в Хаджидимово. В нея се подават и молбите за социалните помощи от населените места в двете административни единици.
„Общо 148 са отпуснатите помощи за двете общини. 6 молби са отказани“, казаха за „Струма“ от дирекция „Социално подпомагане“ – Хаджидимово.
В последните години се наблюдава засилена миграция на жители от четирите общини в региона, които заминават на гурбет в чужбина. Най-предпочитаните страни са Испания, Америка, Великобритания и Германия. Това довежда до намаляване на броя на учениците и трансформирането или закриването на училища в Неврокопско.
ЕРОЛ ЕМИЛОВ

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *