ДЕЦА КАТО СТОКА! 11 българи продавали бебета в Гърция

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция. В бандата участвали 11 души. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна.

Александър живеел на семейни начала със Светла в гръцкия град Ламия. Мъжът набирал чрез посредници бременни жени, предимно от ромски произход, от Варненско и Ямболско. Той организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла се грижели за това бременните жени да бъдат приети в болнично заведение за раждане. След това децата бивали продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал  и „баща“ на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това – до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета, за тях се грижили членовете на организираната престъпна група Елена Ж. и Павлина Д, които били роднини на Светла Ж.

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката, сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро, съобщава Нова ТВ.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната група, са установени 14 бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция.

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено на Районната прокуратура във Варна.

Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 год.

На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър Т. и Светла Ж., и членовете – техният син 25-годишният Илиян Ил. от Варна, 39-годишната Елена Ж. от Варна, 57-годишната Павлина Д. от  с. Снежина, община Провадия, която вече е осъждана, 33-годишният Николай М. от Провадия , 46-годишният Георги Ст. от Бургас,  52-годишният Ради А.от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко С. от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав П. и 55-годишната Величка А. от Варна.

Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *