Доматите помагат за здрави бели дробове

Възрастните, които ядат по два и повече домата на ден, имат по-бавен темп на намаляване на естественото функциониране на белите дробове, като бившите пушачи имат най-голяма полза от подобен хранителен режим, съобщиха учени.

Подобни ползи, казаха те, са били наблюдавани при хора, които ядат повече от три порции пресни плодове на ден, особено ябълки.

„Това проучване показва, че диетата може да помогне за възстановяване на белите дробове при хора, които са спрели пушенето“, се казва в изявление на участничката в проекта Ванеса Гарсия-Ларсен от Училището по обществено здраве Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор.

„Това също предполага, че диета, богата на плодове, може да забави естествения процес на стареене на белите дробове, дори ако никога не сте пушили“.

В изследването, публикувано в European Respiratory Journal, изследователите са анализирали данни от 680 души в Германия, Англия и Норвегия, които са се регистрирали за здравно проучване през 2002 г.

Участниците са отговорили по въпросник и са били подложени на два типа теста за белодробна функция в началото, а след това отново 10 години по-късно.

Единият тест измерва колко въздух човек може да издиша за секунда, а вторият колко може да вдиша за шест секунди.

При анализирането се взимат под внимание и други фактори като възраст, височина, тегло, пол, доходи и физическа активност, за да се направят изводи за взаимодействието между диета и състояние на белите дробове.

Учените установили, че процентът на спадане ефективността на белите дробове, която започва да се проявява след 30-годишнина при хората, е по-бавен при тези, които ядат повече домати и други плодове. Сред бившите пушачи връзката е „още по-учудващо“, предполагайки, че диетата им помага да се поправят щетите от тютюна, каза екипът./БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *