Дупнишка художничка се диви на чистотата в Скопие и на евтинията – 2.50 лв. плескавицата, 5-6 лв. бутилка първокачествена ракия

Известната дупнишка художничка Цветанка Христова разгледа македонската столица Скопие, посети църквата „Света Неделя“ и старата скопска чаршия и остана очарована.
„Това, което ми направи впечатление, е, че там цари истинска чистота и спокойствие. Посетих старата скопска чаршия, в която има малки магазинчета с какво ли не – злато, красиви рокли, красиво изработени черги и килими… На земята пък бяха изложили красиви грънчарски произведения. А навсякъде собствениците на тези магазинчета, като чуха българска реч, ни казваха: „Брато, какво сакате да направим за вас““. Навсякъде ни посрещнаха с голямо внимание и уважение. Хората са спокойни, в заведенията е чисто, обслужването е на ниво, персоналът е любезен. Опитах от ароматните македонски плескавици с вкусна гарнитура с подбрани подправки и подобна на нашата лютеница. А цените са много по-евтини от тези в Дупница – порция плескавица с гарнитура е наши 2.50 лв., а бутилка качествена македонска ракия е два пъти по-евтина от българската – 5-6 лв.
Аз, като човек на изкуството, останах очарована, че центърът на Скопие има и Алея на художниците като в Монмартр в Париж. Художниците рисуват и продават картините си. Впечатли ме още, че улиците нямат дупки, както в България“, разказа за впечатленията си Цв. Христова.
НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *