Дупнишкият депутат Ив. Константинов рекордьор с участие в 21 сдружения и задължения от 6,379 млн. евро, Ал. Мацурев от Банско с ипотечни кредити за 260 000 лв., Г. Динев от Петрич и И. Кълков от Сатовча с най-дейни в бизнеса роднини

Благоевградските и кюстендилските депутати са влезли в 44-ото народно събрание, затънали в дългове, показват декларациите им по чл. 12 от Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, подадени в началото на този месец в парламента.

В това отношение от Благоевград най-зле е Александър Мацурев от ГЕРБ. Докато е бил заместник-кмет на Банско, той е теглил 3 банкови ипотечни кредита в размер на 97 478,78 лв., 105 290,02 лв. и 55 333, 38 лв. В декларацията си като свързани лица, към които би могъл да има частен интерес, Мацурев е посочил съпругата си Катерина, която е съдружник в ООД „Айд Трейдинг“ и „Булхолидей 2000“,

баща си Иван Тодоров Мацурев – съдружник в „Иван Мацурев  -ТАИМ-99“, управител и съдружник в „Атим груп“ ООД и управител на „Булхолидей 2000“, както и сестра си Теодора Иванова Обецанова – съдружник в „Атим груп“ ООД.

Далеч по-скромен по отношение на кредитите е санданският патриот Атанас Стоянов, който изплаща само ипотечен кредит от 22 000 евро, а извън депутатстването си е декларирал членство в УС на сдружение с нестопанска цел „МИГ Сандански“ и председателски пост в НЧ „Отец Паисий 1919 г.“, срещу които изрично е подчертал, че не получава възнаграждение.

Богдан Боцев има 2 кредитни карти за 3500 лв. и за 5000 лв., но не е уточнил теглил ли е от тях.

Георги Динев, бившият председател на ОбС – Петрич, вече като депутат ще трябва да обслужва кредит от 109 526 лв. Той е декларирал участие в сдружение „ОФК Беласица-Петрич“, Сдружение за граждански контрол и управление на община Петрич,

Сдружение Балканска младежка организация „Развитие“ и фондация „Фонд – спорт за Петрич“. От свързаните с него лица Динев е описал фирмите на баща си Запро Иванов Динев – ЕТ „Зида-92-Запро Динев“, „Зида-92“ ЕООД и „Зида Билд“ ЕООД.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ има потребителски кредит от 35 000 лв. и плаща лизинг за лек автомобил от 49 600 лв.

Елхан Кълков от ДПС фигурира в регистъра на народните избраници със скромния кредит от 10 000 лв. и членство в УС на сдружение „ФК –  с. Плетена“. Кълков е описал и фирмите, в които участва съпругата му Еми – ЕТ „Еми Кълкова – с . Плетена“, „Престиж“ ООД – Сатовча /в която има 40% участие/ и „Дикчан 85“ ООД – с. Сатовча, в която тя е съуправител и притежател на 50% от активите.

Благоевградският депутат от БСП Николай Бошкилов към датата на избирането му в 44-ото НС е имал 10% участие във „Вини Бошкилов“ ООД, 50% в „Лотос дистилър“ ООД и 100% в ЕТ „Нико-Николай Бошкилов“, в Национално сдружение Български винен борд, РЛВК „Пирин“ и Национално сдружение „Съюз Свободни винари“. Сега има само кредитна карта с лимит 10 000 лв.

Най-младият пирински депутат Стефан Апостолов от Симитли е бил с 20% участие в „Енерджиинвест БГ“, 33,33% в „Енерджи“ ООД, 30% в „Магс“ ООД, 22%  в „Дасвил Трейд“ ООД, 22% във „Васлар Трейд“, 30%  в „Кос груп“ ООД, 50% в „Снап Кар“ ООД и 100% в „Аса Са“ ЕООД. Въпреки многото фирми депутатът, който още няма 30 г., е успял да се опази от заеми и кредитното му досие е чисто.

Без кредити е и Димитър Гамишев от Гоце Делчев.

Александър Манолев, който влезе като депутат от ГЕРБ – Благоевград, но дни по-късно бе назначен за заместник-министър, има 20 000 лв. потребителски кредит.

От кюстендилските депутати Кирил Калфин не е описал нито кредити, нито бизнесмени, към които би могъл да има личен интерес. Колегата му Иван Ибришимов пък е единственият от депутатите, който не знае колко точно пари има да връща на банки и частни лица – в неговата декларация са вписани 2 кредита за „около 50 000 лв.“ и „около 100 000 евро“.

От всичките 240 депутатски декларации най-дълга е тази на дупнишкия депутат Ивайло Константинов, който е декларирал дялово участие в 8 дружества, 21 сдружения с нестопанска цел, на които е управител, член или председател на УС, и 6 кредита, на два от които е съдлъжник, формиращи общата стряскаща сума от 6 379 000 евро задължения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *