Дъждът лекува депресията

Дъждовното време е един от онези злосторници, които на ръба между есента и зимата могат да ни отведат при личния лекар. Той обаче си има и добра страна и дори може да се окаже благотворен за здравето.
Дъждът често е причина за настинки, тъй като по една или друга причина човек се е прибрал мокър. При подходящи обувки и дъждобран обаче от него могат да се извлекат и ползи, пише Марица.бг. Ето как.
1. Звукът от трополенето на дъжда, ароматът му и фактът, че хората, с които можете да се разминете навън, се броят на едната ръка, са нещата, които действат релаксиращо.
Дори и да не сте навън, под дъжда, а вкъщи на топло, докато навън вали, дъждовното време, въпреки убеждението на мнозина, че е депресиращо време, може да има точно обратния ефект, стига да имате подходящата нагласа.
2. Дъждовното време е идеално за йога и медитация, за четене и терапия с книги, дори сексът под звуците на дъжда има здравословен ефект.
3. Доказано е също, че дъждът пречиства въздуха. При обилни валежи се освобождават отрицателно заредени йони, които улавят свободните радикали –  замърсяващите въздуха частици като сажди, прах, отровни газове, алергени и прочие. Ето защо след дъжд имате усещането за приятна свежест навън. В този ред на мисли дъждът безспорно има здравословен ефект върху дихателната ви система. Много учени дори смятат, че при влажност над 45% бактериите и вирусите, причинители на редица респираторни заболявания и алергии, не се размножават, а напротив – неспособни са да ви разболеят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *