Екоминистърът с важна новина за втория кабинков лифт над Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде bTV.

Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов, цитиран от bTV.

Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище. Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти”, обяви отново министърът.

Също, че планът за управление на парк „Пирин” не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове. Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Марков

    Задължително трябва да се забрани достъпа на автомобили в планината. Лифтовете остават най-екологичният начин за транспорт в планината. А необходимостта от втори лифт в Банско е безспорна.

    Отговори
  2. Антон

    дано скоро да го има този лифт и да се спре излишната говорилня по въпроса

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *