Ето защо трябва да пиете сок от сурови картофи

Картофите са най-консумираният градински зеленчук в света, не само поради множеството им приложения в кулинарията, но и поради факта, че са източник на есенциални хранителни вещества, които са извънредно полезни на организма.

Картофите имат 75% съдържание на вода, но са съставени също и от скорбяла, антиоксиданти и множество други субстанции, които им придават някои забележителни свойства.

Що се отнася до приложението им в кулинарията, те обичайно се използват сготвени, без значение дали в супи или пюрета, или в безкрайното разнообразие от други рецепти.

Като лекарствено средство обаче, този страхотен зеленчук би могъл да бъде използван суров или по-точно сокът от него, защото това е най-добрият начин да се извлече максималният му потенциал.

Всъщност този сок вече е част от диетата на множество хора, тъй като представлява чудесно средство за предотвратяване и третиране на много видове заболявания.

Понеже доста от хората не са наясно с ползите от суровия картоф, в тази статия ще споделим 8 от най-добрите му приложения.

1. Притежава противовъзпалителни свойства

Натуралният сок от сурови картофи съдържа мощни антиоксидантнти съединения, които го превръщат в естествено средство срещу мускулни и ставни болки.

Добавянето му към диетата ви ще контролира дисбалансите във възпалителните процеси на тялото, като същевременно ще облекчи болката.

2. Стимулира детоксикацията 
Антиоксидантите в сока от суров картоф допринасят да се стимулира премахването на отпадъчни вещества, които се натрупват в черния дроб, дебелото черво и бъбреците. Фибрите, витамините и есенциалните минерали в него подобряват процесите, отговорни за филтрирането на токсините от кръвта.

Също така този сок е без съдържание на холестерол и стимулира правилната циркулация в тялото, което е от ключово значение за превенцията не преждевременното стареене.

3. Подсилва имунната система

Сокът от сурови картофи е натурално алкално средство и когато се усвои, контролира нивата на кръвната захар. Тези свойства балансират естественото pH на тялото и понижават риска от хронични заболявания, за чиято поява допринасят киселинните среди. Също така, този сок съдържа значителни количества витамин С, вещество, което се свързва с изграждането и подсилването на имунната система.

Това значи, че се понижава рискът от развиване на инфекции от рода на настинка и грип.

4. Бори се с подаграта
Ежедневното консумиране на две чаши сок от сурови картофи представлява полезна лечебна процедура за пациенти с натрупвания на кристали пикочна киселина в ставите. Антиоксидантите стимулират пречистването на тази субстанция от тялото, като по този начин предотвратяват възможните възпаления и болки. И тъй като насърчава пречистването на бъбреците, консумирането на сок от сурови картофи пречи да се образуват камъни в бъбреците.

5. Бори се с лошото храносмилане

Може да получите облекчение и на лошото храносмилане, и на киселинния рефлукс, благодарение на малко количество сок от суров картоф. Всичко, което ви е необходимо, са няколко супени лъжици след всяко хранене, за да се справите с:

Чувството на тежест в стомаха,
Прекомерното производство на стомашни киселини,
Възпалението.
Всъщност много хора го използват като алтернативно лечение на гастрит, метеоризъм и стомашни язви.

6. Поддържа сърдечно-съдовото здраве 
Поради способността му да подобрява циркулацията на кръвта и да регулира нивата на холестерола, сокът от сурови картофи е изключително полезен и за сърдечно-съдовото здраве.

Консумирането му намалява възпаленията, помага на сърцето да извършва функциите си и понижава риска от хронични състояния като хипертония и атеросклероза.

7. Дава ви енергия

Хората, които приемат малки количества сок от сурови картофи, се изявяват по-добре на физическо и психическо ниво в ежедневните си дейности. Скорбялата и фибрите засилват изгарянето на калории и допринасят за по-добра продуктивност.

8. Премахва пърхота 
Прилагането на сок от сурови картофи директно върху скалпа е ефикасен начин за борба с гъбичката, която води до появата на пърхот. Противогъбичните свойства на този сок потискат растежа на гъбички, регулират нивата на pH и стимулират почистването на скалпа в дълбочина.

В същото време, той дава на косата ви веществата, от които се нуждае за здравословен растеж и блясък.

Препоръчваме да прочетете също: Как да използвате кокосово масло за прекрасна коса

Как да приготвите сок от сурови картофи у дома?

Всичко, което ви е необходимо за направата на този пресен сок, са два или три узрели картофа без неравности и черни петна, тъй като те може да навредят заради съдържанието си на соланин.

Съставки
3 картофа
1 чаша вода (200 мл)

Начин на приготвяне

Обелете картофите, нарежете ги на няколко парчета и ги пасирайте в блендер заедно с чашата вода.
След като всички бучки изчезнат, разделете сместа на две дози и пийте сутрин и вечер от нея.
По желание може да използвате сокоизстисквачка, за да избегнете добавянето на вода. За жената

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Лукреция Борджия

    Къде изчезна соланина, с който са бъкани картофите и е отровен? Или не ви изнадя?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *