Жена от с. Бело поле осъди 8400 лв. телекомуникационна фирма за прокаран незаконно оптичен кабел през имота й

Софийски телекомуникационен оператор бе осъден да изплати обезщетение от 8400 лв. на жена от благоевградското село Бело поле за неправомерно прекарване на оптичен кабел през неин имот, с което била блокирана от възможността да го ползва или продаде. Л. М. спечели дело срещу софийското дружество „Вестител БГ“ АД в Районен съд – Благоевград, което решила да заведе, след като повече от 10 години била възпрепятствана да се разпорежда със земята си от половин декар в местността Памука.
Оптичният кабел бил прокаран през 2006 г. по трасето София-Кулата, но собствениците на имота научили чак през 2009 г., когато решили да го продадат и се снабдили със скица. Те се опитали да разберат кой е собственикът на оптичния кабел и при каква процедура е прокаран, но усилията им не се увенчали с успех.
Междувременно сключили предварителен договор за покупко-продажба на земята, като офертата била от 40 180 лв. Заради положения оптичен кабел обаче сделката се провалила, като Л. М. върнала капаро от 4000 лв. на кандидат-купувача и му платила 2000 лв. неустойка.
Имотното фиаско я амбицирало да научи името на фирмата, заради която търпи загуби, и най-накрая успяла. Провела разговори с тях, като обяснила, че търпи финансови негативи, и предложила варианти за разрешаване на проблема, но ударила на камък. Тогава се принудила да се обърне към съда и завела иск срещу дружеството за незаконно обогатяване, в който претендира за 20 000 лв. обезщетение за претърпените вреди. В исковата си молба твърди, че й станало ясно защо не е открила документи за утвърждаване на трасе за прокарване на оптичен кабел през нейния имот. Такова просто не било давано, а разрешителните за строеж били за трасе на оптичния кабел, минаващо по пътя, а не през частни имоти.
Незнайно защо, при прокарване на терен на кабела той е положен не по утвърденото трасе, а по диагонал през нейния частен имот. От софийската фирма за телекомуникационни услуги оспорват иска като неоснователен и твърдят, че всичко е законно. В хода на делото, на което двете страни са представлявани от адвокати, съдията е допуснал две експертизи – техническа и оценителна.
От официалните справки става ясно, че строителното разрешение за полагане на оптичния кабел е по трасе, което минава по пътя. Община Благоевград нито е учредявала на телекомуникационната фирма право на строеж през частния имот, нито пък е издавала разрешение за строеж за изграждане на електронна съобщителна мрежа с трасе, преминаващо през него.
Съдия Габриела Тричкова счита, че частният имот е ползван неправомерно от частната фирма, която се е обогатила за сметка на собственика, който пък е претърпял загуби. На база направената пазарна оценка вещото лице е изчислило 140 лв. месечна наемна цена на имота.
Фирмата е осъдена да изплати на Л. М. обезщетение за пропуснати ползи за 5 години в размер на 8400 лв., както и направените от нея разноски за около 2000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Гугутка Пърдулева

    Браво на жената! Така трябва да се съдят и кабеларките, които си теглят въздушни кабели по покривите на блоковете без никакво разрешение на собствениците!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *