Заболяването на венците е свързано с риск от рак на хранопровода

Причинено от бактерии заболяване на венците е свързано с по-висок риск от рак на хранопровода, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.
Учени проследили оралното здраве на 122 000 американци за 10-годишен период. Установено било, че наличието на два вида бактерии, свързани със заболяване на венците, може да повиши риска от рак.
Наличието на бактерията Tannerella fosythia е свързано с 21-процентно увеличаване на риска от рак на хранопровода, поясниха учени от Нюйоркския университет.
Редица предишни изследвания свързаха заболяванията на венците с повишен риск от сърдечни болести. След като анализира резултатите от новото изследване, експерт онколог предупреди, че в случая не е открита причинно-следствена връзка между заболяванията на венците и появата на тумори в хранопровода.
„Не е ясно дали наличието на бактериите или причиненото от тях периодонтално заболяване е отговорно за появата на рак“, заяви д-р Антъни Старполи от болницата „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк.
Ракът на хранопровода е 8-ият най-често срещан вид рак и 6-ата водеща причина за смърт вследствие на рак в света, отбелязаха авторите на изследването. Тъй като в редица случаи заболяването е диагностицирано едва в напреднал стадий, вероятността да се оцелее 5 години след поставяне на диагнозата е 15-25-процентна.
Всъщност не всички вести, свързани с това изследване, са лоши – било констатирано също, че някои бактерии в устата намаляват риска от рак на хранопровода.
Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Research.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *