Забрана магазините да работят в неделя

Полша въвежда забрана магазините да работят в неделя. Това е регламентирано със закон, а целта е работещите в сектора на търговията да могат да почиват нормално със семействата си. Скорошно изследване в страната потвърждава, че около 51% от населението на Полша е съгласно с новите промени.

Полският президент Анджей Дуда подписа във вторник закон, който забранява на магазините в страната да работят в неделя. В сектора на търговията са заети около 1,2 милиона души от близо 38 милиона души население на страната. Новото законодателство цели поляците да проявят солидарност към работещите в търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си.

Законът оставя определени изключения за онлайн магазини, бензиностанции (с условието да са с обща площ под 150 кв. м.), пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи, където продукцията се реализира по график между 6 и 13 часа, и аптеки. Ако искат, ще могат да работят и собствениците на малки семейни магазини, където обаче няма наети служители.

Обикновените магазини и супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Коледа и в съботата преди Великден – тогава търговията ще продължава най-много до 14.00 часа.

Законът ще влезе в сила поетапно, съобщава Дарик. През тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.

Президентът обясни, че по този начин се избягва и шокът за търговския сектор, свикнал от десетилетия да се работи непрекъснато.

Пьотр Дуда от профсъюза „Солидарност“ каза, че това е третият за 28 години закон, в изработването на който участват от началото до края – от създаването на инициативен комитет и събирането на подписи до парламентарните процедури и президентския подпис.

От думите му става ясно, че профсъюзът започва кампания за промени в Кодекса на труда, така че неделите и празничните дни да са неработни за още по-широк кръг работници и служители.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *