Завой на АМ „Струма“ унищожава селския стадион и разкопките край Покровник, стига до къщите, оцелява само частната база на Ив. Андонов

Кое наложи трасето на автомагистрала „Струма“ да мине през стадиона на село Покровник и да направи огромен завой, доближавайки се на метри до къщите на хората, попитаха на редакционните телефони читатели на вестник „Струма“. Според тях много по-логично било трасето да върви по права линия през полето, но тогава вероятно би засегнало частната спортна база на бившия национал и собственик на частния ФК „Пирин 2001“ Ивайло Андонов.

„Същия въпрос зададох по време на обсъждане на трасето на АМ „Струма“, обясни кметът на село Покровник Методи Цонев и каза, че общината като собственик на унищоженото спортно съоръжение върху 14 дка би трябвало да има претенции.

„Насред полето направиха на прав участък завой, докараха трасето на магистралата до регулационната граница на селото ни и то минава на по-малко от 50 метра от крайните къщи. Това означава замърсеност и шум. Ако магистралата беше изправена със 100-150 метра, нямаше да има завой, тя щеше да е на достатъчно разстояние от Покровник и нямаше да се наложи да се унищожи футболният ни стадион. Без да съм специалист в тази област, смятам, че ако не бе направен завоят в полето, нямаше да се налага да се правят колони и магистралата да се вдига над река Четирка, над фирма „Биострой“ и над пътя за с. Мощанец. Нямаше да се унищожат селският стадион и  разкопките при Мощанец и Покровник, те щяха да останат за поколенията, като можеха да носят приходи на общината. Прав участък на мястото на завой обаче щеше да вземе може би малко от ъгъла на терена на Иво Андонов, а може би дори нямаше да го засегне, а щеше да мине през житни ниви. Това е лично мое мнение, с което не ангажирам никого“, заяви Методи Цонев.

Той уточни, че отговорът, даден от проектантите на магистрала „Струма“ на питането му, бил, че завоят се правел заради наличието на концесия за добив на инертни материали. „Заявка за добив на инертни материали в този район има фирма „Бистрица“ и оправданието е, че има сервитут без право на преминаване за определени години. Съмнявам се, че някой е питал управителите на фирмата Падарев, Павлов и Конов за концесията, още повече че тя е в частни имоти и те могат да добиват инертни материали само със съгласието на собственика“, каза кметът Цонев.

Той декларира още, че е убеден, че е имало шанс и вероятно още има магистралата да се измести със 100-150 метра, за да не страдат хората от близостта й до къщите им. „За жалост всичко, което разкриват археолозите, а то вероятно е древният град Скаптопара, вместо да ни носи в бъдеще приходи и потоци туристи, ще бъде унищожено“, опасява се селският кмет.

М. Цонев обясни още, че строителството на АМ „Струма“ по никакъв начин не провокира по-голям интерес към имоти в Покровник, но призна, че няма подробна информация, тъй като кметовете последни разбират за сключени сделки.

„Нямам идея защо магистралата прави завой и вместо да засегне моя терен мина през общинския на Покровник“, откровен бе четвъртият в света от САЩ-94 Ив. Андонов. Той припомни, че трасето на магистралата мина и през стадиона на с. Мурсалево. „Това са обекти от национално значение и никой не се занимава с теб, когато се определят трасетата. Ако беше унищожена моята база, щеше да е сеир за другите и драма за мен, но явно съм имал късмет“, заяви екснационалът.

Отговор на въпроса за завоя насред полето очакваме и от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Mesten

    Kъсно ревете.Разкопките се правят по трасето, трябвало е тогава да се задействате.

    Отговори
  2. Рънъра от 5 отряд

    Чакай от умрял писмо! Някой чичко-паричко е извадил дебелата пачка и е кривнал трасето, накъде си поиска. В „бяла“ държава такива мошеници, дали и взели рушвети, щяха отдавна да са надупени при бай Ставри в Бобовдолския зандан!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *