Зад завесата на ликвидирания преди 20 г. ЗМК – Благоевград! Братя Тадаръкови с имоти за милиони в Югозапада и 7 забравени бутикови БМВ-та, охранявани от анестезиолога д-р Германов

7 наблъскани с екстри BMW-та, купени преди 16 години и всяко от тях на 0 километра, стоят подредени и забравени в благоевградски склад под строгия контрол на бившия шеф на реанимацията в МБАЛ – Благоевград д-р Александър Германов. Анестезиологът не дава и пиле да прехвръкне около склада, камо ли да пусне вътре журналисти да снимат колите. Обяснява, че те са лизингови, частна собственост, но за да пусне когото и да било в халето, трябвало да звъни в София „в холдинга“. „А и няма какво да им снимате – те са опаковани”, уверява ни д-р Германов. На въпроса защо собственикът им не ги продаде, той обяснява, че имало такава оферта за покупка в Дупница, но дупничани давали много малко пари и не се съобразявали, че колите са бутикови.
Все пак 3 от BMW-тата са купени през годините, защото, когато ги доставят на съхранение в Благоевград, те бяха 10. Немските коли бяха докарани тук от собственика им – бившия шеф на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков, който избърза да ги купи за депутатите в 39-ото НС, но не успя да спечели обществената поръчка, защото народните избраници през 2001-2005 г. предпочетоха марката „Мерцедес”. Хартисалите коли пък се озоваха в Благоевград, тъй като Тадаръков намери празно хале в приватизирания от него Завод за механични конструкции.
По-възрастните благоевградчани помнят, че през 1996 г. ЗМК бе включен в правителствения списък на Жан Виденов за спешна ликвидация заради дълг от 1 млн. дойче марки към „Булгарлизинг”, чийто собственик е Димитър Тадаръков. Ведната щом сложи ръка на апетитното предприятие в Благоевград Тадаръков обяви тоталната му разпродажба, изнесе машините за скрап и вкара в халето БМВ-тата. Никой обаче не прояви интерес към сградния фонд и сега бившият завод е полупразен, само с няколко фирми наематели, но пък място за колите има предостатъчно.
Междувременно, много скоро след като купи ЗМК, Тадаръков започва усилено да прехвърля имоти и фирми на брат си Димо. Оказва се, че така е станало и с благоевградската му придобивка. Още през 2008 г. приватизаторът прехвърля бившия ЗМС на Димо Тадаръков и фирмата вече се води „Бл Рила метал“ АД. Предметът й на дейност е производство на хладилници, фризери, ел. бойлери, печки, стелажи и други метални конструкции, а уставният й капитал е 224 191 лв. Справка в Търговския регистър разгадава мистерията и с присъствието на д-р Германов в двора на предприятието, пред халето с немските коли. Оказва се, че неговата съпруга Евдокия Германова е била член на съвета на директорите и неин представител заедно с Димо Тадаръков още при основаването на фирмата през 2008 г. След смъртта й Тадаръков продължава да управлява дружеството заедно с Ангел Иванов и Наталия Георгиева, които са негови бизнес партньори и в доста други фирми, а анестезиологът е нает да наглежда базата, защото всички останали са в София.
В почти същата компания Димо Тадаръков има участие и в друго благоевградско дружество – шивашкото „Милена“ АД, което бе раздържавено чрез инвестиционни бонове през 1997 г. Тогава негов главен акционер стана фондът „Булгарлизинг”.
Според справки в регистрите братът Димо е влязъл в „Милена“ също през 2008 г. – първоначално като член на съвета на директорите заедно с червената активистка на Благоевград Йорданка Слатинска, а от 2015 г. управлява заедно със Слатинска вече като представител на „Бл Финансова Компания“. В съвета на директорите на „Милена“ АД, чийто капитал са скромните 173 844 лв., са и неизменните Ангел Иванов и Наталия Георгиева. За разлика от бившето ЗМК, което има база, но няма дейност, „Милена“ е без собственост, а за шивашката си дейност ползва под наем бившата Лимонадена фабрика в Благоевград. Неин директор е Й. Слатинска.
Димитър Тадаръков, който е бивш зет на комунистическото величие Венелин Коцев и бивш шеф на надзора на Насърчителна банка /сега Българска банка за развитие/, както и брат му Димо имат и други собствености в Югозапада. Доскоро тяхно е било друго приватизирано дружество – гоцеделчевското „Пиринпласт“ АД, но през 2015 г. Димо Тадаръков го е напуснал и сега брат му го управлява заедно с Н. Георгиева, директора Стоян Вакареев, който е и общински съветник, и италианеца Джованни Бресан.
Тадаръкови имат имоти и в Банско. Те са непарична вноска във фирма „Хоспиталити енд бизнес мениджмънт“ ЕООД, в което Димитър Тадаръков е управител, а едноличен собственик на капитала е „Бл Финансова Група“. Това е едно от най-богатите дружества на братята – оценено на близо 6,6 млн. лв., и сериозна част от тази сума идва от впечатляващите имоти в Банско, сред които жилища, спортни зали, офиси, гаражи и дори казино.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Ivan

    Az ucha s dyshterq mu niki naistina sa tehni imotite v momenta sme v angliq uchim v biznes school magistratura i si jivee kato pylnata pichaga skoro tq shte gi upravlqva 🙂

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *